Neispunjeno

Edin Delić ostaje načelnik Lukavca

Iako je predsjednik SDA Lukavac, Tarik Arapčić najavio njegov opoziv, Edin Delić ipak ostaje načelnik Opštine Lukavac.

Nakon što je 18 vijećnika Opštinskog vijeća Lukavac, 22.januara ove godine, potpisalo Inicijativu o pokretanju postupka opoziva načelnika ove opštine Edina Delića, Opštinsko vijeće Lukavac pomenutu inicijativu je usvojilo 22.02.2018. godine, te donijelo odluku o izlasku građana Lukavca na referundum 13.05.2018. godine.

U skladu sa Odlukom, referendumsko pitanje glasilo je: “Da li ste za opoziv načelnika Općine Lukavac, Edina Delića?”

Nakon okončanja navedenih procedura, Istinomjer je obećanje predsjednika SDA Lukavac, Tarika Arapčića da će pomenuta inicijativa za opoziv načelnika biti usvojena, ocijenio ispunjenim.

Tokom predreferendumske kampanje, Arapčić je na osnovu aktivnosti koje je njegova stranka poduzela na terenu, te tvrdnje da “SDA ima pouzdane birače” dao novo obećanje:

Na osnovu svega što se dešavalo mislim da možemo izglasati opoziv načelnika.

Tarik Arapčić, 10.05.2018.

Podsjećamo, u skladu sa izbornom legislativom, načelnik će biti opozvan ukoliko za njegov opoziv glasa više od 50 posto onih koji izađu na referendum.

Referendum je održan juče, a u skladu sa preliminiranim rezultatima referenduma koje je potvrdio predsjednik Komisije za provođenje postupka opoziva načelnika Općine Lukavac Ermin Prijić, na referendum u Lukavcu izašlo 20.244 glasača ili 47,87 posto od ukupno 44.264 građana s pravom glasa. Protiv opoziva načelnika Lukavca Edina Delića, glasalo je 15.559 birača ili 76,57 posto, dok je za opoziv bilo 4.614 ili 22,71 posto. Kako se navodi, i pored toga što se očekuje prispijeće 128 glasova putem pošte, “jasno je da oni ništa neće promijeniti kada je u pitanju rezultat referenduma”.

Obzirom da je očigledno da je više od 50 % građana Lukavca koji su izašli na referendum glasalo protiv opoziva načelnika Delića, obećanje Tarika Arapčića Istinomjer ocjenjuje neispunjenim.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!