Najave

Na proljeće uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović?

Presuda Evropskog suda za ljudska prava, kojom je naređeno uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović iz Konjević-Polja, nije izvršena u predviđenom roku zbog pandemije COVID-19, a sudeći prema najavama predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, do toga bi moglo doći u narednim mjesecima.

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), održanoj 12. 1. 2021. godine, delegat Kluba bošnjačkog naroda u PSBiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović postavio je pitanje Tegeltiji zbog čega vlasti bh. entiteta Republika Srpska još uvijek nisu uklonile nelegalno izgrađenu crkvu sa zemljišta Fate Orlović u Konjević-Polju.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Tegeltija je odgovorio da je iz te crkve uklonjena sva pokretna imovina, a da je proces uklanjanja same crkve zaustavljen zbog pandemije koronavirusa i bit će nastavljen u proljeće ove godine.

Očekujemo da će u proljeće ove godine biti završen kompletan proces izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava.

Zoran Tegeltija, 12. 1. 2021.

Podsjećamo, priča o crkvi izgrađenoj u dvorištu Fate Orlović iz Konjević-Polja započela je prije više od 20 godina. Naime, usred ratnih dejstava porodica Fate Orlović nalazila se u izbjeglištvu, te im je imovina oduzeta u korist Crkvene općine Drinjača i u dvorištu je napravljena crkva. Kako Deutsche Welle prenosi, nakon rata, u skladu s provedbom Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, imovina im je vraćena, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva. Nakon povratka u Konjević-Polje 2000. godine, Fata Orlović pokrenula je sudski spor za povrat parcele, tražeći da se crkva izmjesti, no ni nakon niza domaćih i međunarodnih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena iz njenog dvorišta.

Fata Orlović se naposljetku obratila Evropskom sudu za ljudska prava, koji je 1. 10. 2019. godine presudio u njenu korist. Naime, Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je odlučio da je došlo do povrede člana 1. Protokola 1. (zaštita imovine) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, te donio konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović. U presudi se navodi da je Sud utvrdio propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine, kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja tužbe, kao i da tužena država treba osigurati uklanjanje crkve sa imovine Fate Orlović, najkasnije u roku od tri mjeseca nakon što ova presuda postane konačna. Presuda je postala pravosnažna 1. 1. 2020. godine, a rok za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović istekao je 1. 4. 2020. godine.

Iako je u februaru 2020. godine crkva ispražnjena te je određeno da bude prebačena na novu lokaciju, u obližnji Bratunac, ovaj proces je obustavljen zbog pandemije COVID-19.

Istinomjer će pratiti da li će crkva iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju biti uklonjena na proljeće ove godine, kako je to najavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!