Ispunjeno

Na Ilidži otvoren porodični dom za djecu bez roditeljskog staranja

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo (KS) Ivana Prvulović bila je gošća emisije “Ljetna špica” na TVSA 16. augusta 2021. godine, u sklopu koje je govorila o aktivnostima ovog ministarstva u narednom periodu.

FOTO: Vlada KS

Prvulović je napomenula da u KS trenutno funkcionišu dva porodična doma za djecu bez roditeljskog staranja, a da bi treći trebao biti operativan do kraja godine:

Dom Bjelave imao je jedan hronični nedostatak kadra koji se dodatno usložnio činjenicom da mi paralelno radimo na transformaciji Doma Bjelave i otvaramo male porodične domove koji podrazumijevaju da se, naravno, kadar iz Doma izmjesti na drugo mjesto rada i, ovaj, zaista zbog smjenskog rada u Domu, postojala je potreba za dodatnim zapošljavanjima. (…) Vlada Kantona Sarajevo odobrila je zapošljavanje 15 osoba na neodređeno vrijeme, evo sad mi trenutno imamo u funkciji dva porodična doma, planiramo do kraja godine stavljanje u funkciju i trećeg, koji se nalazi u Hrasnici.

Ivana Prvulović, 16.8.2021.

Iz Vlade KS su u julu 2021. godine objavili da se radi o kući koju je organizacija Hope and Homes for Children u Bosni i Hercegovini kupila za potrebe malog porodičnog doma koji će funkcionisati u sastavu KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Tada je navedeno da kuća “gabaritima, rasporedom i brojem prostorija, te infrastrukturom naselja u kojem se nalazi, potpuno odgovara malom porodičnom domu”, te da će moći smjestiti 12 djece bez roditeljskog staranja.

Budući da nakon ovog obećanja ministrice Prvulović u javnosti nije bilo informacija da li je navedeni objekat postao operativan tokom godine, Istinomjer je na adresu resornog ministarstva poslao upit o statusu porodičnog doma.

Iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS odgovor je stigao 22. decembra 2021. godine, u kojem je navedeno da je porodični dom stavljen u funkciju 1. decembra 2021. godine i trenutno predstavlja dom za 12 djece bez roditeljskog staranja:

U okviru procesa transformacije Kantonalne javne ustanove Dom za djecu bez roditeljskog staranja u ustanovu socijalne zaštite koja će pružati usluge podrške pravima djece i mladih da odrastaju u porodici, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo je zajedno sa svojim partnerima KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, JU ”Kantonalni centar za socijalni rad” i Organizacijom Hope and Homes for Children u BiH provodilo brojne aktivnosti u tom smislu, između ostalog, uspostavljen je jedan broj novih usluga u okviru KJU Doma za djecu bez roditeljskog staranja.

Kao jedna od uspostavljenih usluga je i Mali porodični dom u naselju Sokolović Kolonija koji je stavljen u funkciju 01.12.2021. godine i trenutno predstavlja dom za 12 djece bez roditeljskog staranja. Ova usluga je omogućena uz veliko zalaganje predstavnika KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja, Organizacije Hope and Homes for Children u BiH, te resornog ministarstva i ministrice Prvulović.

Proces transformacije Doma će se nastaviti i ostat će prioritet svih relevantnih subjekata socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo i u narednom periodu, a sve u cilju najbolje zaštite za djecu bez roditeljskog staranja.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, 22.12.2021.

Isti odgovor, da je navedeni objekat otvoren 1. decembra 2021. godine, dobili smo i iz KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Sarajevo.

S obzirom na činjenicu da je porodični dom za djecu bez roditeljskog staranja u općini Ilidža počeo s radom do kraja 2021. godine, kako je i najavila ministrica u Vladi KS Ivana Prvulović, Istinomjer njeno obećanje ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!