Neispunjeno

Muzej se zakiva daskama, vlasti “traže rješenje”

Salmir Kaplan

“Izuzetno nam je žao što naši maksimalni napori nisu bili dovoljni da Zemaljski muzej “preživi”. Onog momenta kad se formira državna vlast inicirat ćemo razgovore (već sam ih tražio od ministra civilnih poslova ali bezuspješno) za iznalaženje sistemskog rješenja ovog problema”, izjavio je je ministar kulture i sporta FBiH Salmir Kaplan.

(Radiosarajevo.ba, 28. 12. 2011)

Komentar:

Iako je Kaplan obećao da će “inicirati razgovore”, kako bi se po prvi put nakon rata riješio status Zemaljskog muzeja BiH, realnost i zatvaranje muzeja, te izjava direktora te ustanove Adnana Busuladžića ga, ipak, demantuju:

“Ne postoji zvanična institucija kojoj se nismo obratili, molili, tražili, slali dopise. Obraćali smo se i OHR-u, ambasadama i međunarodnoj zajednici da oni potaknu domaće instance da reaguju, ali ništa”, naglašava Busuladžić. Glavni čovjek Muzeja naglašava da im se, otkako su najavili zatvaranje, pa do danas apsolutno niko od nadležnih nije javio. (Klix.ba, 3. 10. 2012.)

Federacija i resorni ministar “u čudu” posmatraju zatvaranje najstarije institucije ove vrste na Balkanu, a sve to nakon više od deset mjeseci od obećanja da će se nešto konkretno uraditi. Busuladžićeva izjava da “im se niko nije obratio” zapravo dokazuje i pokazuje stvarnu brigu vlasti za kulturu i obrazovanje u ovoj zemlji.

Pitajte Istinomjer!