Mostar: Škole i objekti Gradske uprave dobile video nadzor

Inicijativa za postavljanje video nadzora u mostarskim školama i objektima od značaja postoji još od tragičnog ubistva mostarskog studenta 2015. godine. Počinilac ubistva koje je potreslo javnost bio je maloljetnik, a nakon ovog događaja uslijedila je inicijativa za postavljanje nadzornih kamera, ne samo zbog delinkvencije već i zbog zaštite školskih objekta. 

Gradske vlasti Mostara, na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, 2015. godine predstavili su idejni projekt na osnovu kojeg je Mostar trebao dobiti besplatan WI-FI, video nadzor i tako posati jedan od tzv. “pametnih” gradova.

Gradonačelnik Bešlić, govoreći tada o projektima koji se ne mogu realizovati zbog nepostojanja Gradskog vijeća uvjeravao je da će se ovaj projekt ipak realizovati. Međutim, tek krajem 2017. godine uprava grada Mostara donijela je Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za ovaj posao.

Pozdravljamo inicijativu, tu smo da pomognemo koliko je u našoj moći. Granice se pomjeraju i u tom pravcu trebamo ići dalje kako bi djeca bila sigurnija tokom vremena koje provode u krugu škole, ali i školski objekti zaštićeniji.

Inicijativa postoji još od ubistva Đanija Balića i drago mi je ako će projekat uskoro zaživjeti.

(Rašid Hadžović, kantonalni ministar obrazovanja, 25.12.2017.)

Postupak javne nabavke za najpovoljnijeg ponuđača za postavljanje video nadzora okončan je krajem prošle godine.

“Video nadzor u školama i objektima Gradske uprave u Mostaru dodjeljuje se ponuditelju ”Katarina d.o.o.” za ponuđenu cijenu od 192.858,41 KM s PDV-om kao najbolje ocijenjenom ponuditelju”, navedeno je u Odluci Grada Mostara.

Krajem januara ove godine započele je instalacija videonadzora u školama na području Mostara. Za instalaciju sigurnosnih kamera, u sklopu relizacije projekta Mostar “pod videonadzorom”, prijavilo se čak 58 objekata na području Mostara, osnovnih, srednjih i područnih škola. O tome kojim objektima će biti postavljen video nadzor zavisilo je od procjene sigurnosne situacije.

Neke škole su već postavile određen broj kamera i prvo se išlo s provjerama je li ta oprema kompatibilna s novom koju trebamo ugraditi. Pokazalo se kako veći dio postojeće opreme videonadzora u školama nije kompatibilan, da je zastario i da ga je nužno promijeniti u cijelosti. Procjene pokazuju kako je za sve projekte potrebno izdvojiti nešto manje od 400.000 maraka. Uspjeli smo iz prošlogodišnjeg proračuna za tu namjenu osigurati100.000 maraka i očekujemo da će posao biti završen uskoro.

(Božo Ćorić, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara, 26.01.2018.)

Iz Gradske uprave Grada Mostara potvrđeno je za Istinomjer da je najavljeni projekt postavljanja videonadzora realizovan. Videonadzor postavljen je na četiri objekta gradske uprave, a kada su upitanje škole, videonadzorom je pokriveno njih 12. Prioritet su bile škole na periferiji.

Video nadzor pokriva mjesta gdje se učenici okupljaju, odnosno dvorišta škole, hodnike, holove i prostorije gdje se drže dokumenti, odnosno dnevnici.

(Božo Čorović, Gradska uprava Grada Mostara, 30.05.2018)

Kako navodi Čorović, za ovu godinu u gradskom budžetu nisu planirana sredstva za ovu namjenu, ali postoji plan da se ova sredstva obezbijede na drugi način i iz drugih izvora, kako bi još objekata moglo dobiti sigurnosne kamere.

Služba za građenje i obnovu realizovala je projekt kako je bilo i planirano. Sve je uvezano u jedan sistem praćenja.

 (Predrag Šupljeglav, Gradska uprava Grada Mostara, 01.06.2018.)

Obzirom da je projekt uvođenja video nadzora u mostarskim školama i objektima gradske uprave realiziran kako je i najavljeno, Gradska uprava Mostara, na čelu sa gradonačelnikom Ljubom Bešlićem od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Čengić podnio inicijativu za zabranu rada nedjeljom

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentu FBiH, Irfan Čengić kako je i najavio početkom decembra, podnio je...

Mićić ipak “pričao po selu”

Javnosti je poznato da su “svađe u kući”, odnosno turbulencije u SDS-u počele znatno prije prekinute sjednice Skupštine SDS-a, ali se Mićić tada nije pridržavao svog netom izrečenog stava da “ne...


SDA za formiranje Vijeća ministara BiH tek nakon formiranja Doma naroda PFBiH

Nakon što je, početkom novembra 2018. godine, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrano rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela, u javnosti su...