Mehmedović preuzeo retoriku opozicije

Šemsudin Mehmedović

“Stanje u bh. društvu sve je složenije, a vode se jalove rasprave bez konkretnih poteza, društvo tone u sve dublju krizu u svakom pogledu. Izlaz je u promjenama, prvo u individualnim pa će se desiti i društvene” – izjava iz intervjua Šemsudina Mehmedovića, poslanika u PS BiH i potpredsjednika SDA, portalu Sarajevo-x.com.

(Sarajevo-x.com, 8. 12. 2011.)

Komentar:

Na prvo čitanje, čini se kao da Mehmedović zaista govori ono što jest. No, granica između demagogije i iskrenosti je tanka, a Mehmedović ju je prešao. Evo i zašto:
SDA je (bila) na vlasti 20 godina. Izuzmemo li rat, već 15 godina (izuzetak su dvije godine vladavine Alijanse) ta stranka “vedri i oblači” u ovom društvu, zajedno sa svojim koalicionim partnerima. Krenimo redom: SDS, HDZ, SBiH, SNSD, SDP. Ako nekome nije jasno da je i SDA direktno odgovorna, ili barem suodgovorna, za sadašnje stanje u državi, možemo ga nazvati neinformisanim, da ne budemo grublji. Jer, SDA je jedina “konstanta” u vlasti, dok su se partneri te stranke mijenjali. Konstantna je i kriza ovog društva, koje sve dublje tone.
Ako je neko trebao inicirati individualne promjene, to je SDA. Društvene – takođe SDA.
No, ovo je društvo u kojem skoro pa ništa više ne funkcioniše – od javnog prevoza, preko nestašica vode i plina (sjetimo se prošle zime), pa do uspostave vlasti.
Uzevši navedeno u obzir, zadnji dio Mehmedovićeve izjave ima čak i više smisla – potpuno je jasno kakve “individualne” promjene su potrebne, da bi društvo prestalo da “tone”.

Edin Forto se sjetio da je ipak tražio paušal

Samo dan nakon što je Vlada Kantona Sarajevo (KS), na čelu sa Edinom Fortom u skupštnsku proceduru uputila Prijedlog...

Doboj još uvijek čeka na kamen temeljac za novu bolnicu

Jedno od mnogobrojnih obećanja koje su političke partije dale tokom predizborne kampanje uoči Opštih izbora 2018. godine, bilo je i ono koje je predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik uputio građanima...


Koridor Vc: Kasne radovi na Zeničkoj obilaznici

Izgradnja Zeničke zaobilaznice u sklopu Koridora Vc započela je još 2014. godine, a zbog “složenih geoloških uslova” radovi su neko vrijeme bili u zastoju. Tokom prošle godine uspješno je završena...