Nedosljedno

Mehmedović preuzeo retoriku opozicije

Šemsudin Mehmedović

“Stanje u bh. društvu sve je složenije, a vode se jalove rasprave bez konkretnih poteza, društvo tone u sve dublju krizu u svakom pogledu. Izlaz je u promjenama, prvo u individualnim pa će se desiti i društvene” – izjava iz intervjua Šemsudina Mehmedovića, poslanika u PS BiH i potpredsjednika SDA, portalu Sarajevo-x.com.

(Sarajevo-x.com, 8. 12. 2011.)

Komentar:

Na prvo čitanje, čini se kao da Mehmedović zaista govori ono što jest. No, granica između demagogije i iskrenosti je tanka, a Mehmedović ju je prešao. Evo i zašto:
SDA je (bila) na vlasti 20 godina. Izuzmemo li rat, već 15 godina (izuzetak su dvije godine vladavine Alijanse) ta stranka “vedri i oblači” u ovom društvu, zajedno sa svojim koalicionim partnerima. Krenimo redom: SDS, HDZ, SBiH, SNSD, SDP. Ako nekome nije jasno da je i SDA direktno odgovorna, ili barem suodgovorna, za sadašnje stanje u državi, možemo ga nazvati neinformisanim, da ne budemo grublji. Jer, SDA je jedina “konstanta” u vlasti, dok su se partneri te stranke mijenjali. Konstantna je i kriza ovog društva, koje sve dublje tone.
Ako je neko trebao inicirati individualne promjene, to je SDA. Društvene – takođe SDA.
No, ovo je društvo u kojem skoro pa ništa više ne funkcioniše – od javnog prevoza, preko nestašica vode i plina (sjetimo se prošle zime), pa do uspostave vlasti.
Uzevši navedeno u obzir, zadnji dio Mehmedovićeve izjave ima čak i više smisla – potpuno je jasno kakve “individualne” promjene su potrebne, da bi društvo prestalo da “tone”.

Pitajte Istinomjer!