Nedosljedno

Mehmedović ipak podržao akcize bez “zaštitnih mjera”

Šemsudin Mehmedović jedan je od poslanika Predstavničkog doma PSBiH koji je promjenio svoj stav u pogledu seta Zakona o akcizama, te je podržao njegovo usvajanje na maratonskoj sjednici održanoj sa 14. na 15. decembar.

Da bi mogao promijeniti svoj stav u tom pogledu nagovjestio je Mehmedović prije nekoliko dana na svom Facebook profilu kada je objavio:

Zakon o izmjenama zakona o akcizama mogao bi uskoro biti na dnevnom redu PS BiH.Obzirom da je to veoma važno pitanje za građane BiH..molio bih da oni koji razumijevaju ovu temu daju mi svoj stav radi moga odnosa spram ove teme.
1. Usvajanje znači povećanje cijene…za oko 0.15 KM..što može ugroziti budžete građana
2. NE USVAJANJE..znači dalje propadanje cesta koje se ne održavaju….izostanak gradnje novih km autocesta u BiH….smanjen intezitet zapošljavanja….povećava se iznos za poticaj poljoprivredi…plavi dizel….lošiji odnos sa MZ….itd.
Bez obzira na žrtvu koju treba podnijeti u političkom smislu vaš stav će mi mnogo značiti po pitanju zauzimanja konačnog stava po ovom pitanju.
P.S. do ovog trenutka nisam dobio konačan tekst usvojen u D. Naroda…ali ako je vjerovati na riječ izmjenom se povećava dio akcize samo za puteve…a čiji je tok na taj način lakše kontrolisati.

Šemsudin Mehmedović, 10.12.2017.

Međutim, prije dva mjeseca uoči još jednog neuspješnog pokušaja usvajanja seta zakona o akcizama, Šemsudin Mehmedović je insistirao na usvajanju dodatnog seta “zaštitnih mjera” za građane.

Ako je samo cilj da se dobije kredit, mislim da je to onda upitno. Povećanje akciza moraju pratiti i mjere zaštite građana, prije svega plavi dizel.”

Šemsudin Mehmedović, 02.10.2017.

I u aprilu ove godine Mehmedović je kazao kako će promjeniti svoje mišljenje isključivo ukoliko se usvoje zaključci koje je predložio, ali je i tada rekao kako su male šanse da će se to desiti.

Radi se o sedam zaključaka koji su vrlo radikalni u odnosu na zakon. Male su šanse da ću promijeniti stav.”

Šemsudin Mehmedović, 14.04.2017.

Kako je tada izjavio gostujući u program N1 televizije, Mehmedović je predložio 7 mjera na sastanku u Vijeću ministara.

  1. Nakon usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH neće doći do povećanja maloprodajne cijene nafte, sve dok se cijena na berzi drastičnije ne poveća (mini. 20 posto).
  2. Ukoliko dođe do značajnijeg povećanja cijena nafte na berzi, da Agencija za zaštitu potrošača, zajedno sa vladama kontrolira formiranje cijena nafte u maloprodaji, kako ne bi došlo do povećanja cijena osnovnih proizvoda potrebnih za život ljudi u BiH.
  3. Razliku cijene od povećane akcize (10+5 pf) opterećene sa PDV-om, što iznosi 2.6 pf, usmjeriti isključivo za poticaj poljoprivredi (plavi dizel), za što se zadužuju entitetska ministarstva poljoprivrede.
  4. Zakon o poticanju poljoprivrede u FBiH usvojiti u roku od 90 dana.
  5. Pokrenuti reformu javne uprave, te obezbijediti uštede neophodne za budžetsku izbalansiranost.
  6. Predložiti akcioni plan za finansijsku održivost i ekonomsku stabilnost budžeta svih nivoa, bez zahvatanja kredita MMF-a, u roku od 60 dana.
  7. Angažirati domaće i svjetske stručnjake da se u roku od 6 mjeseci uradi strategija razvoja BiH, koja bi bila usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima, shodno nadležnostima bez značajnijeg zaduživanja, a koristeći postojeće resurse države.

Međutim, prilikom usvajanja izmjena Zakona o akcizama nije tematizovana niti jedna od 7 mjera koje je predložio Mehmedović, niti se nešto slično našlo na dnevnom redu 54. sjednice Predstavničkog doma PSBiH 14. decembra. Također, u proteklih 8 mjeseci koliko je proteklo od kada je Mehmedović predložio set “zaštitnih mjera”, niti jedna mjera koja je bila u ingerenciji Vlade FBiH nije realizovana, kao ni ostale mjere koje su bile u ingerenciji drugih nivoa vlasti.

Stoga će i Mehmeovićeva podrška Izmjenama Zakona o akcizama nakon što je imao kategoričan stav da ih neće podržati, od Istinomjera biti ocijenjena kao nedosljednost.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!