Neistina

Mehmedović i nepostojeće pismo Macronu

Poslanik u Predstavničkom domu Palamentarne skupštine BiH, Šemsudin Mehmedović na svom Facebook profilu objavio je “pismo” za koje se netačno tvrdi da ga je predsjedniku Francuske, Emmanuelu Macronu uputila Sophie Petronin, francuska humanitarka koja je oslobođena nakon četiri godine zarobljeništva u Maliju.


Izvor: N1

Sophie Pétronin, poznata po pomaganju siročadi i djeci koja pate od neuhranjenosti, oteta je krajem 2016. godine u gradu Gao, na sjeveru Malija. Novinska agencija Anadolija je 9. oktobra, na dan povratka u Francusku objavila kako je Petronin tokom zarobljeništva prihvatila Islam.

Moja najveća radost danas je saznanje da je moj asistent mogao nastaviti raditi bez mene. Za Mali ću se moliti, prizivati Allahovu blagodat i milost, jer sam muslimanka. Kažete Sophie, ali imate Mariam ispred sebe”, rekla je Petronin za francuski dnevnik Le Point.

Novinska agencija Anadolija 9. oktobar 2020.

U drugoj polovini oktobra, na društvenim mrežama, ali i u pojednim medijima počeo je kružiti tekst koji je predstavljen kao pismo francuskom predsjedniku, a koje je pripisano Sophie Petronin.

Facebook objavu tog pisma prenio je i Šemsudin Mehmedović.

Šemsudin Mehmedović, 21. oktobar 2020.

CheckNews”, odjel za provjeru činjenica francuskog lista “Liberation” najranije pojavljivanje ovog teksta bilježi 19. oktobra na privatnom Facebook profilu osobe iz Jordana, nakon čega je preveden na više jezika te se pojavio i na našem govornom području.

Da nije riječ o pismu koje je uputila Mariam (Sophie) Petronin, potvrdio je njen sin Sébastien Chadaud-Pétronin. “Ne postoji pismo upućeno gospodinu Macronu od Sophie Pétronin”, rekao je njen on za CheckNews.

S obzirom na to da je već potvrđeno kako Mariam (Sophie) Petronin nije uputila pismo Emmanuelu Macronu, tvrdnju iznesenu u Facebook objavi Šemsudina Mehmedovića ocjenjujemo kao neistinu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!