Nedosljedno

Martin Raguž: A možda da još malo pričekamo?

Martin RaguzNovoizabrani predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž izjavio je da će se ova stranka povući iz vladajućih koalicija na nivou BiH i Federacije BiH /FBiH/ ukoliko se unutar šestorke i četvorke ne budu rješavala pitanja.

“Nećemo biti fokusirani samo na pozicije na vlasti nego na načela ravnopravnosti naroda i građana, evropsku agendu i rješavanje otvorenih pitanja”, naveo je Raguž.

Kao jedan od prioriteta u radu ove stranke pod njegovim vođstvom, on je naveo i što skorije provođenje odluke “Sejdić-Finci”.

“Pozivam i druge stranke da ne gubimo vrijeme, nego da riješimo i pitanje vojne imovine i dobijemo akcioni plan za ulazak u Nato”, rekao je Raguž za sarajevsko “Oslobođenje”.

(Srna, 11.07.2013.)

Komentar:

Mnogo principijelnih izjava dao je Martin Raguž kada je u julu 2013. godine došao na čelo HDZ-a 1990, a išao je toliko daleko da je čak najavio i povlačenje svoje stranke iz svih vladajućih koalicija u kojima učestvuje, ukoliko ne dođe do napretka u rješavanju otvorenih pitanja. Otvorenih pitanja u zemlji, kako zna svaki građanin/ka BiH, ima jako mnogo, a i ptice na grani znaju koji je status neriješenih pitanja koja je poimenice izdvojio Raguž u svojoj izjavi – niti jedno od tih pitanja, poput odluke u predmetu „Sejdić i Finci“, vojne imovine i dobijanja akcionog plana za ulazak u NATO, nije ni blizu rješenja.

Sa druge strane, svo vrijeme (posljednjih gotovo pola godine) Martin Raguž je zajedno sa kolegama iz „šestorke“ i „četvorke“ redovno obilazio evropske metropole i sudjelovao na sastancima na kojima se uz pomoć evropskih eksperata pokušalo doći do rješenja, a koji su se definitivno pokazali neuspješnim.

S obzirom da i nakon svega toga HDZ 1990 i dalje sudjeluje u vladajućoj koaliciji na državnom nivou, možemo zaključiti da je Martin Raguž nedosljedan stavovima koje je dao nakon što je izabran za predsjednika ove stranke.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!