Dosljedno
Uncategorized

Ljubićev “princip teritorijalnosti”

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je postojanje entiteta sa hrvatskom većinom u BiH “realno i neophodno zato što već posto je entiteti sa srpskom i bošnjačkom većinom“, prenosi Fena.

Odgovarajući na pitanje koliko je njegov zahtjev izrečen na konvenciji HDZ-a 1990. u Mostaru realno ostvariv ili se o tome govori samo u predizbornoj kampanji, Ljubić je rekao da je bio dovoljno jasan i eksplicitan, te ponovio da u entitetski uređenoj BiH zahtijeva i treći entitet sa hrvatskom većinom.

(Oslobođenje, 3. 9. 2008.)

***

Gostujući na televiziji OBN, Božo Ljubić, predsjednik HDZ1990, još jednom je potvrdio kako će se boriti za potpuno preuređenje BiH s njenim potpunim funkcioniranjem.
Rekao je kako Hrvatima treba entitet, te da se trebaju osigurati principi teritorijalnosti i institucionalne ravnopravnosti.

Za Ljubića u Republici Srpskoj koja trenutačno ima sve epitete države u državi Hrvata nema, dok su u Federaciji na snazi kvaziintegralističke tendencije bošnjačkog političkog vodstva.

(Poskok.info, 1. 2. 2010.)

Komentar:

Ljubić je ostao dosljedan svojoj priči o trećem, “hrvatskom” entitetu u BiH. S obzirom da je političar, ne bi bilo loše da pročita Ustav BiH u kojem jasno piše da je BiH država svih konstitutivnih naroda i ostalih, bez obzira na entitete, kantone, distrikt… Iako dosljedan, indikativno je da Ljubić priču o homogenizovanju (biračkog) tijela “maskira” pričom o “principima teritorijalnosti”, inače ustavom nepoznatom pojmu i “ravnopravnosti” što je izuzetno širok pojam. Možda bi najbolje bilo da se Ljubić uhvati u koštac sa niskim platama i “neravnopravnim” radnicima u cijeloj državi, s obzirom na funkciju koju obnaša.

Pitajte Istinomjer!