Dosljedno
Uncategorized

Ljubić: Ustav se mora mijenjati!

OSLOBOĐENJE: Namjeravate li insistirati na izmjenama Izbornog zakona BiH i kakve iz mjene predlažete?

BOŽO LJUBIĆ: Promjene Izbornog zakona su sa hrvatskog stajališta neophodne da bi ubuduće izlazak na opće izbore uopće imao smisla. Međutim, značajnije promjene neće biti moguće bez promjena Ustava koja je nužna, ne samo sa stajališta hrvatskih zahtjeva već i zbog obveza prema presudi Evropskog suda za ljudska prava. I jedno i drugo se primarno odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH i izbor Doma naroda. Naime, nužno je osigurati manjinama da se mogu kandidovati, a hrvatskom narodu da može izabrati svoje legitimne političke predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda.

Stoga će biti neophodno u paketu mijenjati i entitetske ustave, s obzirom na to da se Dom naroda PSBiH bira posredno iz Doma naroda Parlamenta Federacije. Paradoks je, kojeg je svjesno vrlo malo i političkih predstavnika, da kantoni s bošnjačkom većinom delegiraju više hrvatskih delegata u Dom naroda Federacije nego kantoni s hrvatskom većinom.

S druge strane, kantoni s bošnjačkom većinom delegiraju dvije trećine bošnjačkih delegata. S obzirom na to da ovi delegati biraju Dom naroda BiH i predlažu predsjednika Federacije, jasno je da i tu mora doći do promjena u Ustavu entiteta i Izbornom zakonu.

(Oslobođenje, 13. 9. 2011.)

***

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić, koji je i supredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine u BiH, pozvao je tijekom govora na godišnjoj konvenciji Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) održane u subotu u Pittsburghu na korjenite ustavne promjene u BiH u kojima bi sudjelovali i predstavnici SAD-a i Europske unije upozorivši da su Hrvati u podređenom položaju u odnosu na druga dva naroda napose nakon posljednjeg isključivanja vodećih hrvatskih stranaka iz vlasti.

“Smatramo da BiH treba korjenitu ustavnu reformu koja će uključivati i novu pravedniju i racionalniju organizaciju središnje razine vlasti jer je postojeća rezultat rata. U takvoj organizaciji je neophodno da BiH ima više od dvije federalne jedinice od kojih bi jedna ili više njih imala i hrvatsku većinu”, istaknuo je Ljubić.

Pri tome je dodao da je trenutačna pozicija Hrvata takva da je “jedina razlika između predstavnika nacionalnih manjina i Hrvata kao konstitutivnog naroda u tome što se predstavnici manjina ne mogu kandidirati, a Hrvati se mogu kandidirati ali ne mogu izabrati svog predstavnika”.

(Večernji list, 7. 6. 2011.)

***

Dr. Ljubić zahvalio je Angeli Merkel na podršci SR Njemačke Bosni i Hercegovini u njezinim nastojanjima da izgradi funkcionalne institucije potrebne za ubrzani put ka evroatlantskim integracijama.

Nakon susreta s kancelarkom Merkel, Ljubić je razgovarao sa savjetnikom za vanjsku politiku i sigurnosna pitanja pri Kancelariji Angele Merkel Christoph Heusgenom.

Tom prigodom bilo je riječi o ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini nužnoj kako bi BiH zadovoljila EU standarde. U tom kontekstu Ljubić i savjetnik Heusgen usuglasili su se da je nužno pristupiti promjenama Ustava koje se tiču realizacije Odluke Suda za ljudska prava u Strazburu (Sejdić-Finci).

Dr. Ljubić je ukazao na nužnost promjene ustava kako bi se izjednačila prava konstitutivnih naroda i svih građana u BiH te omogućilo i hrvatskom narodu da izabere legitimnih predstavnika u institucijama na svim nivoa vlasti u BiH, posebice u Predsjedništva BiH i Doma naroda.

(FENA/Vijesti.ba, 27. 1. 2011.)

***

Komentar:

Poruka Bože Ljubića, predsjednika HDZ-a 1990, se zaista može nazvati konstantnom, dosljednom i jasnom, bez obzira da li je saopštava u BiH ili inostranstvu. No, kako sve ima svoje “ali”, možda bi Ljubić mogao razmisliti o jačem angažmanu na formiranju državne vlasti, kako bi se Ustav, konačno, mogao promijeniti u korist Hrvata i, naravno, svih ostalih građana koji žive u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da poruka Bože Ljubića neće ostati “mrtvo slovo na papiru” te da će se, nakon formiranja vlasti, zaista dočekati i promjena Ustava u korist građana.

Pitajte Istinomjer!