Konstituiran Predstavnički dom PFBiH

Predstavnici političkih stranaka koje su osvojile zastupničke mandate na Općim izborima 2018. godine, nakon prošlosedmičnog konsultativnog sastanka, dogvorili su da se 27. novembra održi konstituirajuća sjednice ovog doma. Kako su i najavili predstavnici SDP, DF i NiP-a, Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer je konstituiran, usprkos nastojanju da se navedeno opsturuira zbog stranačkih neslaganja oko izbora predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg PD Parlamenta FBiH.

Podsjećamo, u Predstavnički dom PFBiH ušlo je jedanaest stranaka i to: SDA, SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i Pravda, HDZ BiH, Pokret demokratske akcije, Nezavisni blok, A-SDA i Hrvatsko zajedništvo – HDZ 1990.

Prošlosedmičnom sastanku koji je sazvao, sada već bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić, prisustvovali su Melika Mahmutbegović (SDA), Mladen Bošković (HDZ), Samer Rešidat (DF), Nermin Muzur (Narod i pravda), Nasiha Pozder (Naša stranka), Elzina Pirić (PDA), Munib Jusufović (SBB), Damir Mašić (SDP), Amer Obradović (Nezavisni blok) i Mirvet Beganović (Laburistička stranka).

Definisali smo mandatno imunitetsku komisiju koja je potrebna za to zasjedanje. Definisali smo komisiju za izbor i imenovanja i definisali smo administrativnu komisiju za definisanje statusa samih zastupnika.

Edin Mušić, 21.11.2018.

Nakon sastanka, novinarima su se obratili predstavnici SDP, DF i NiP-a koji su najavili da će PD Parlamenta FBiH biti konstiturian upravo jučer.

Čestitao bih novoizabranim poslanicima ovog doma koji će na konstituirajućoj sjednici prihvatiti mandate i položiti svečanu zakletvu, uz želju da sve učine kako bi Federacija ostala stabilna  sa razvojem koji građani očekuju od njih.

Damir Mašić (SDP), 21.11.2018.

Predstavnici partija trebaju da dogovaraju naredne korake kada je u pitanju Federalni parlament.

Nermin Muzur (Narod i pravda), 21.11.2018.

Ono što se može uraditi i što je do nas, Demokratske fronte i lijevog bloka, mi radimo. A ovo što, na žalost, nije u našim rukama, čekamo dok se ne riješi.

Samer Rešidat (DF), 21.11.2018.

Kako su i najavili predstavnici gore pomenutih stranaka, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je konstituiran, usprkos nastojanju da se navedeno opsturuira zbog stranačkih neslaganja oko izbora predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg PD Parlamenta FBiH.

Naime, SDP, Naša stranka i Demokratska fronta predložili su Elvira Karajbića (SDP) za novog predsjedavajućeg, nakon čega je Edin Mušić (SDA) odgodio raspravu o ovoj tački dnevnog reda, nakon čega su zastupnici SDA i HDZ napustili sjednicu.

“Ja odgađam raspravu o ovoj tački dnevnog reda”, rekao je Mušić i završio sjednicu, obrazlažući to time da “ne postoje pisani dokumenti koji definišu konstituisanje klubova.” Zastupnik SDP, Damir Mašić ovo je ubrzo demantovao rekavši “da je prijedlog dostavljen na protokol i da su klubovi formirani”. Ipak, zastupnici koji nisu napustili sjednicu, njih 52 potpisali su zahtjev za nastavak sjednice koja je rezultirala izborom predsjedavajućeg ovog doma. Većina prisutnih zastupnika u PD PFBiH podržala je izbor zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP), Elvira Karajbića na funkciju koju je do tada  obnašao Edin Mušić (SDA).

Na jučerašnjoj sjednici nisu izabrani zamjenici predsjedavajućeg PD Parlamenta FBiH. Kako je rečeno “to će biti urađeno u narednom periodu”. Također, troje izabranih zastupnika u PD Parlamenta Federacije BiH nije preuzelo svoje mandate, iz razloga što i dalje obnašaju neke druge funkcije. Tako, Mirsad Zaimović (SDA) i dalje obnaša funkciju generalnog direktora BH Telecoma, Lidija Bradara (HDZ) još uvijek se nalazi na mjestu predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a Mijo Krešić (HDZ) i dalje je na funkciji zamjenika ministra sigurnosti BiH. Ovi zastupnici bi u narednih 7 dana, a što je zakonski rok, trebali preuzeti svoje mandate.

Obzirom da je Predstavnički dom PFBiH, usprkos svim nedaćama, ipak konstituisan SDP, DF i NiP dobijaju ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i...

Razlika između “tri i četiri” SNSD-ova delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Da je, kada se radi o donošenju budućih odluka, razlika između toga da li politička partija ima tri ili četiri poslanika u Domu naroda PS BiH velika, jasno je iz Člana IV Ustava BiH. Tokom...


Borenović predvidio da će “biti sjednica Predsjedništva sa zastavom BiH”

Nakon što je okarakterisao čitavu “situaciju oko zastava kao jedan sveopšti cirkus”, Borenović je ustvrdio da Milorad Dodik odustaje od zastave Republike Srpske. Nakon što je javnost u BiH...