Konaković promijenio mišljenje o ostavci Zinete Bogunić

Iz Vlade Kantona Sarajevo (KS), saopćeno je 20. septembra ove godine da je premijer Edin Forto prihvatio ostavku ministrice za obrazovanje, nauku i mlade  Zinete Bogunić, koju je podnijela u julu ove godine, te da je “predsjedavajući Skupštine KS, Elmedin Konaković predložio imenovanje Dženise Buljugić na ovu funkciju”.

U skladu sa Zakonom, predsjedavajući Skupštine KS će proslijediti prijedlog za imenovanje skupštinskoj Komisiji za izbor i imenovanje, i ukoliko komisija potvrdi razrješenje ministrice Bogunić i predloži imenovanje nove ministrice, to može biti tačka koju bi Kolegij Skupštine  uvrstio na dnevni red zakazane sjednice Skupštine 25.09.2019. godine.

Vlada KS, Saopćenje, 20.09.2019.

Podsjećamo, nešto više od mjesec dana nakon što je ministrica Bogunić podnijela ostavku Konaković je izjavio da se radi na odabiru nove ministrice.

Mi imamo prijedloge sa više strana, prvenstveno od svojih povjereništava, a i od akademske zajednice i šire zajednice koje su zainteresirane za ovo pitanje. Treutno cirkuliše desetak imena, od kojih će kadrovska komisija sačiniti užu listu i obaviti razgovore, ali za to stvarno ima vremena. Riječ je o procesu koji jeste zahtjevan, ali ovdje se ne radi ni o kakvim zakulisnim radnjama i ovdje nema velike politike.

Elmedin Konaković, 22.08.2019.

Inače, stranci Narod i Pravda prema koalicionom dogovoru šestorke pripalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS. Netom prije sjednice Skupštine KS, koja je održana 25. septembra ove godine, saopćeno je da će nova ministrica obrazovanja biti profesorica Dženisa Buljugić koja je po zanimanju magistrica bioloških nauka.

Međutim, na sjednici Skupštine KS dogodio se potpuni obrat. Nakon izlaganja ministrice Zinete Bogunić i njenog pojašnjavanja razloga za podnošenje ostavke Elmedin Konaković pozvao je skupštinske zastupnike da ne prihvate njenu ostavku. “Narod i pravda će tražiti da ministrica Zineta Bogunić ostane na poziciji” saopćio je Konaković na pres konferenciji.

Imat će punu podršku svih nas, ali nećemo dozvoliti da neko izbaci prljavi veš i ode. Nećemo to dozvoliti i nudimo da završi svoj posao. Narod i pravda će glasati protiv ostavke ministrice i želimo da svojim radom dokaže sve što je rekla.

Elmedin Konaković, 25.09.2019.

Shodno svemu navedenom, Elmedin Konaković za svoje stavove kada je upitanju smjena ministrice Zinete Bogunić i imenovanje Dženise Buljugić na ovu funkciju od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Donesena odluka o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo

U jednom od svojih nedavnih istupa u javnosti, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), Mirza Čelik (SDA) najavio...

Prošli saziv Vijeća ministara BiH u prvih mjesec dana rada bio je aktivniji od trenutog saziva

Ustvrdivši da je Vijeća ministara BiH “u blokadi”, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Dragan Mektić usporedio je rad trenutnog sa radom prošlog saziva Vijeća ministara BiH u...Sa novim razgovorima o Izbornom zakonu BiH i novi rokovi

Izmjena Izbornog zakona BiH tema je koja je, po ko zna koji put, od strane političkih aktera u BiH još jednom aktuelizirana, te su uslijedila i nova obećanja i licitiranje rokovima u kojima bi se...