Ispunjeno

Konaković počeo da smjenjuje direktore

dino_konakovicSmjene direktora i nadzornih odbora javnih preduzeća su, čini se, glavna tema u cijeloj Federaciji BiH, te su direktan uzrok za pad Vlade FBiH, o čemu je istinomjer.ba pisao u više navrata.

Situacija nije drukčija ni u Kantonu Sarajevo, pa je tako premijer ovog Kantona Elmedin Konaković, nakon sjednice Skupštine KS 24.06.2015. godine najavio smjene direktora javnih preduzeća čiji izvještaji ne budu usvojeni od strane Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo:

“Iz tih izvještaja utvrđuje se način poslovanja tih preduzeća, a neusvajanjem izvještaja stvaraju se pretpostavke da se mijenja menadžment. Očekujem da će biti i takvih negativnih izvještaja. Mislim da će biti smjena u dijelu u kojem mi nismo zadovoljni upravljanjem tim preduzećima”, izjavio je Konaković.

Samo nekoliko dana nakon ove izjave, 2. jula, Vlada Kantona Sarajevo je pokrenula postupak za smjenu direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Kenana Crnkića zbog toga što Skupština Kantona Sarajevo na svojoj sjednici od 27. maja nije usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2014.godinu.

Iako ZZO nije preduzeće, Konaković zbog činjenice da je pokrenuta smjena direktora ustanove čiji izvještaj o radu nije usvojen dobija ocjenu ispunjeno, a Istinomjer će nastaviti da prati razvoj događaja po ovom pitanju.
(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!