Nedosljedno

Konaković o aktuelnoj Vladi FBiH: Od opasnosti od “bankrota i raspada FBiH” do “mi ćemo donositi odluke u njoj”

Nakon sastanka predsjednika Republike Srpske i prvog čovjeka SNSD-a Milorada Dodika i aktuelnog ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića, 1.2.2023. godine održana je pres-konferencija u Banjoj Luci na kojoj je bilo riječi i o uspostavi nove izvršne vlasti u Federaciji BiH.

Izvor: Twitter/Elmedin Konaković

Na pitanje novinara da li je proširena Trojka razgovarala sa SDA i može li i u kojem kapacitetu uopšte formirati Vladu FBiH, Konaković je potvrdio da su “male turbulencije” nastale jer je SDP BiH ostao bez mandata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ali da to što SDP više ne smatra partnerom stranku Za nove generacije ne ugrožava većinu na federalnom nivou.

Predsjednik NiP-a je u nastavku izjavio da ta stranka ne pregovara sa SDA, izrazivši nadu da će većina okupljena oko Osmorke “u skorom roku” predložiti Nermina Nikšića za mandatara nove Vlade FBiH.

Na kraju izlaganja Konaković je još jednom izjavio da će nova Vlada FBiH biti brzo formirana, osvrnuvši se pritom na način odlučivanja aktuelne Vlade premijera Fadila Novalića, ustvrdivši, pored ostalog, da koalicija čiji je i NiP član “ima većinu u Vladi Fadila Novalića”.

Vlada FBiH, vjerujete, bit će vrlo brzo formirana zato što ćete vidjeti jedan proces koji pokazuje da imamo većinu u Vladi Fadila Novalića. Dakle, tamo sjedi pet HDZ ministara, četiri SBB i jedan je NiP. Ukoliko SDA obesmisli ili blokira sve ove procese, mi ćemo donositi odluke kako ova koalicija želi i time zaista ne vidim više potrebu da oni silom, novcem, ne znam šta sve ne rade, ostanu na vlasti. Ja mislim da je vrijeme da shvate da su za ozbiljnu reformu i duboku opoziciju.

Elmedin Konaković, 1.2.2023.

I dan kasnije, nakon održane 1. sjednice Vijeća ministara BiH, Konaković je ponovio da većinu u Vladi Federacije imaju ministri iz HDZ-a, SBB-a i NIP-a i da u Vladi neće biti implementacije politika koje su zemlju dovele, kako je istakao, na rub ponora.

Ako budu blokirali i ako budu željeli zaustaviti život u Federaciji BiH, mi imamo model kojim ćemo obesmisliti tu blokadu. Ne smije se desiti blokada, visoki predstavnik mora reagovati, sam nas je doveo u tu situaciju. Ubijeđen sam da će tako biti. A ono vrijeme koliko bude trajala blokada, pokazat ćemo besmisao te blokade.

Elmedin Konaković, 2.2.2023.

U kontekstu ovih Konakovićevih tvrdnji podsjećamo da je 13.1.2023. godine, gostujući na Face TV, on također komentarisao uspostavu vlasti na federalnom nivou.

“Sada čekamo Schmidta da se rasplete ta situacija koju je on zapetljao i mislim da u tom slučaju samo je pitanje da li će to trajati sedmicu, dvije, tri, duže ili kraće”, izjavio je Konaković te iznio stav po pitanju posljedica ukoliko aktuelna Vlada FBiH ostane i dalje u mandatu:

Da ova vlast na čelu s Novalićem treba da ostane još koju godinu, bankrotirala bi Federacija, raspala bi se, to je neizdrživo.

Elmedin Konaković, 13.1.2023.

S obzirom na činjenicu da je polovinom januara izjavio da bi se, ako aktuelna Vlada FBiH ostane u trenutnom sazivu, Federacija BiH raspala i bankrotirala, a da je dvije sedmice kasnije ustvrdio da će, ukoliko ona ostane zbog “blokade” SDA, koalicija čiji je NiP dio donositi odluke u okviru te vlade kako ona želi te da neće biti implementacije dosadašnjih politika, stav Elmedina Konakovića po pitanju odnosa snaga unutar Vlade FBiH, njenog odlučivanja u trenutnom sazivu te politika koje će sprovoditi Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!