Neistina

Konaković neistinito o proceduri imenovanja ambasadora/ica BiH

Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini KS Elmedin Konaković (NiP), govoreći o reviziji presude protiv Srbije putem svoje zvanične Facebook stranice, iznio je, između ostalog, i neistinitu tvrdnju o načinu imenovanja ambasadora/ica Bosne i Hercegovine.

Foto: Elmedin Konaković/Facebook

Tako je Konaković ustvrdio da “Bošnjak u Predsjedništvu BiH postavlja ambasadora/icu” u Nizozemskoj.

Ambasadorica BiH je mogla legalno predati zahtjev za reviziju. Zbog toga je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović izabrao kao stalnu ambasadu upravo tu u Holandiji.

Stalna znači da nema izmjena i da Bošnjak u Predsjedništvu BiH postavlja ambasadora/icu.

Elmedin Konaković, 8.5.2022.

Istinomjer je od Elmedina Konakovića zatražio dodatno pojašnjenje da li je u svojoj tvrdnji mislio na neku konkretnu odluku Predsjedništva BiH kada je riječ o imenovanju ambasadora/ica, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Podsjećamo, Istinomjer je nedavno slične tvrdnje portparola SNSD-a Radovana Kovačevića o proceduri imenovanja ambasadora/ica Bosne i Hercegovine ocijenio neistinitim.

Kada je riječ o proceduri imenovanja ambasadora/ica, ona je prvenstveno definirana Članom 5. (Predsjedništvo) Ustava Bosne i Hercegovine, odnosno dijelom kojim su precizirana ovlaštenja Predsjedništva. Tako je Ustavom BiH definirano da je Predsjedništvo BiH, između ostalog, nadležno za:

Imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije.

Ustav BiH

Dakle, u Ustavu BiH se ne navodi da ambasadore/ice imenuju “Bošnjaci, Hrvati ili Srbi”. Također, Stavom (2) c) Člana V precizirano je i da se imenovanje ambasadora donosi konsenzusom:

Predsjedništvo će nastojati da usvoji sve odluke Predsjedništva – tj. one koje se tiču pitanja koja proizlaze iz člana V (3), tačke (a) do (e) – putem konsenzusa. Takve odluke mogu, pod uslovima iz tačke (d) ovog stava, usvojiti dva člana ukoliko svi pokušaji da se dostigne konsenzus ne uspiju.

Ustav BiH

Pored Ustava, procedura imenovanja ambasadora/ica i drugih međunarodnih predstavnika/ca BiH definirana je i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, ali i Odlukom o postupku imenovanja ambasadora/ica i drugih međunarodnih predstavnika/ca BiH, koju je Predsjedništvo BiH usvojilo na 34. redovnoj sjednici, održanoj 3.4.2013. godine.

Kako se navodi u Članu 4. Odluke o postupku imenovanja ambasadora/ica i drugih međunarodnih predstavnika/ca BiH, ambasadore/ice i druge predstavnike/ce Bosne i Hercegovine “imenuje, postavlja, opoziva i razrješava Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na prijedlog članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine”.

Niti jedan od navedenih zakonodavnih akata ne propisuje bilo kakvu kvotu ili odrednicu na osnovu koje bi bili birani ambasadori/ce iz reda bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda. Ono što Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva jedino propisuju u tom smislu jeste da prilikom imenovanja ambasadora/ica i drugih međunarodnih predstavnika/ca Bosne i Hercegovine od Predsjedništva BiH njih “najviše dvije trećine mogu biti odabrani sa teritorije Federacije BiH”.

S obzirom na sve navedeno, Istinomjer tvrdnju Elmedina Konakovića da “Bošnjak u Predsjedništvu BiH postavlja ambasadora/icu” u Nizozemskoj ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!