Neispunjeno

Konaković: Naredne godine početak gradnje Prve transverzale

Premijer Kantona Sarajevo (KS), Elmedin Konaković, najavio je početkom oktobra 2016. godine kako će realizacija projekta Prve (I) transverzale, odnosno njena gradnja započeti sa građevinskom sezonom 2017. godine.

elmedin-konakovic

Za Vladu Kantona Sarajevo Prva transverzala je najvažniji kapitalni projekat, čija realizacija kreće naredne godine. Zagušenje koje imamo u Vogošći je trenutno najveći problem u odvijanju saobraćaja u Kantonu Sarajevo. Od Zavoda za planiranje razvoja KS smo tražili da nam pokažu koje su to slabosti na projektu kako bi bili smanjeni eventualni troškovi. Već imamo nekoliko prijedloga kojima bi smo na određen način smanjili troškove i napravili ovaj projekat realnim. Očekujemo od Federacije da se uključi u realizaciju ovog procesa, jer do sada od investicija u saobraćajnice nismo imali nikakavih ulaganja od strane Federacije. Sa načelnicima općina Vogošća i Centar vodimo kontinuirane aktivnosti oko administrativnog praćenja realizacije ovog projekta, odnosno izdavanja svih potrebnih saglasnosti. Cilj Vlade KS je da se početkom naredne građevinske sezone krene u realizaciju ovog projekta i to sa tri strane, da se krene sa izgradnjom tunela kroz Kobilju Glavu prema Hotonju, da se krene iz Vogošće sa autoputa prema tunelu i iz Općine Centar u rješavanju imovinsko – pravnih odnosa.”

(Elmedin Konaković, Klix.ba, 06.10.2016.)

Kako je građevinska sezona za 2017. godinu već započela, provjerili smo dokle se došlo sa realizacijom gore navedenog projekta. S tim u vezi, nadležnim smo institucijama uputili zahtjeve za pristup informacijama kako bi podrobnije ispitali cjelokupnu situaciju.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo odmah se oglasilo nenadležnim za pružanje takvih informacija, ali nam je odgovor stigao od Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

Kako iz Direkcije navode, Vlada KS sredinom je marta ove godine donijela Zaključak kojim se daje saglasnost za izgradnju II dionice Prve transverzale (Bare – tunel Kobilja Glava), ali njena izgradnja još uvijek fizički nije započela, već se provode sve Zakonom predviđene aktivnosti za početak realizacije.

 

Za dionicu II gradske saobraćajnice I transverzale, za koju je Vlada KS donijela Zaključak od 16.03.2017.g. kojim se daje saglasnost, izgradnja u fizičkom smislu nije započela, ali se provode sve Zakonom predviđene aktivnosti neophodne za početak realizacije. U zakonskoj proceduri je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, pribavljanje odobrenja za građenje, te analogno tome i pripremanje tenderske dokumentacije za javnu nabavku izbora izvođača radova.

(Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, 12.06.2017.)

 

Da postoje neriješeni imovinsko-pravni odnosi koji koče početak izgradnje Prve transverzale tvrdio je i premijer Konaković par mjeseci ranije, ističući kako ne može sa sigurnošću reći kada će se započeti sa istom.

 

Ne možemo reći da startamo u potpuno čist projekt, tako da će Kanton Sarajevo krenuti sa svojim dijelom posla, bez obzira na to hoćemo li dobiti odgovore od Federacije BiH i sigurno nećemo odugovlačiti.

(Elmedin Konaković, 11.02.2017.)

 

Ni druge dvije dionice Prve transverzale nisu krenule sa izgradnjom.

Za I dionicu je urađena projektna dokumentacija na nivou Glavnog projekta, a za III dionicu je urađen nivo Idejnog projekta. Naručilac i Investitor projektovanja Prve transverzale je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

(Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, 12.06.2017.)

 

Podsjećamo, ukupna procijenjena vrijednost projekta I transverzale veća je od 300 miliona KM, a predviđena je realizacija projekta u tri dionice: I dionica Kranjčevićeva – Bare, II dionica Bare – tunel Kobilja Glava – Hotonj i III dionica Hotonj – Jošanica.

Iz Direkcije zaključuju da nije moguće precizirati kada će započeti izgradnja II dionice Prve transverzale.

Početak realizacije, provođenjem postupka javne nabavke, dionice II se očekuje odmah nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i pribavljanja odobrenja za građenje nadležnog organa, uz osiguranje finansijske konstrukcije za implementaciju navedenog kapitalnog projekta. Uslijed nabrojanih aktivnosti trenutno nije moguće precizirati tačan datum početka izgradnje.

(Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, 12.06.2017.)

 

S obzirom na činjenicu da izgradnja Prve transverzale nije započela otvaranjem građevinske sezone, te da sam početak iste još uvijek nije poznat, Vlada KS, sa premijerom Konakovićem na čelu, od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno. Istinomjer će nastaviti pratiti daljnji razvoje realizacije projekta Prve sarajevske transverzale.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!