Neistina

Komšić je odlazio u međunarodne posjete

Komentarišući nedavnu posjetu Milorada Dodika Zagrebu, lider HSS-a Mario Karamatić je u intervjuu za Glas Srpske govorio i o diplomatskim aktivnostima drugog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Karamatić je tako rekao da Željko Komšić nije imao međunarodnih posjeta tokom svog mandata.

Dodik, kao lider Srba i Dragan Čović, kao lider Hrvata imaju kontakte, dok je, na primjer, jedina međunarodna posjeta Komšića, koji kao predstavlja Hrvate, bio odlazak u Zvornik, gdje je u otišao u susjednu Republiku Srpsku.

Mario Karamatić, 18. septembar 2020.

Samo letimičnim pregledom vijesti na zvaničnoj internet stranici Predsjedništva BiH može se zaključiti da Karamatić nije u pravu.

Naime, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, putovao je tokom svog dosadašnjeg mandata u međunarodne posjete, kako u društvu kolega Milorada Dodika i Šefika Džaferovića, tako i samostalno.

Odmah po konstituisanju Predsjedništva BiH, Komšić je zajedno sa druga dva člana Predsjedništva posjetio Brisel u januaru 2019. godine. Potom je u februaru iste godine Komšić posjetio i Sjevernu Makedoniju gdje je učestvovao u panel-diskusiji pod nazivom “Liderstvo na temelju vrijednosti – od načela do djelovanja”, kojoj su prisustvovali bivši predsjednici zemalja regije, te diplomate iz EU i NATO-a.

U septembru 2019. godine Komšić je boravio i u posjeti Velikoj Britaniji, a potom je u oktobru iste godine posjetio i Japan gdje je prisustvovao ceremoniji ustoličenja japanskog cara, Njegovog visočanstva Naruhita. Komšić se 10. oktobra 2019. godine sastao i s predsjednikom Republike Austrije Alexanderom van der Bellenom, u Beču.

Željko Komšić je u novembru 2019. godineboravio u radnoj posjeti SAD-u tokom koje se sastao i sa sa Philipom Reekerom, pomoćnikom državnog sekretara SAD-a za evropske i azijske poslove, Maureen Cormack, glavnom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara, te sa Matthewom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan. Mjesec dana kasnije, tri člana Predsjedništva BiH otputovala su u zvaničnu posjetu Republici Sloveniji.

Početkom 2020. godine, u februaru, Papa Franjo primio je u svečanu audijenciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Vatikanu.

Komšić se u julu ove godine obratio i komemorativnom skupu u Crkvi sjećanja u Berlinu, povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

I u momentu objave ovog teksta, tri člana Predsjedništva BiH borave u radnoj posjeti Briselu.

S obzirom na sve navedeno više je nego jasno da je Komšić kako samostalno, tako i u društvu kolega boravio u brojnim međunarodnim posjetama, te ćemo stoga izjavu Marija Karamatića ocijeniti kao neistinitu.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!