Koji je rok za pristup EU i NATO savezu?

Do sada smo svjedočili mnogim najavama i promašenim rokova bh. zvaničnika kada je u pitanju pristup Europskoj uniji i NATO savezu, a što je Istinomjer nebrojno puta i ocijenio. Juče smo imali priliku čuti izjavu člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića u kojoj je, ponovo, prolongirao ranije najavljene rokove.

U svom govoru na otvaranju Centara za obuku policajaca u Zenici, Izetbegović je izjavio sljedeće:

Bez obzira na sve uzbrdice koje smo prošli kroz 25 godina, put prema našem cilju izgleda kao ravnica. Cilj je jasan, da u narednih 8 do 10 godina BiH postane članica EU i NATO-a, da živimo u demokratskoj, prosperitetnoj, ekonomski razvijenoj, sigurnoj i razvijenoj zemlji. Taj ćemo cilj uz pomoć naših prijatelja, i na zapadu i istoku, ostvariti.

(Bakir Izetbegović, 15.05.2018.)

Ranije je Baikir Izetbegović iznosio mnogo optimističnije rokove i kada je u pitanju dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU te aktivacija MAP-a. Tako je, primjera radi, krajem 2016. godine pred Evropskim Parlamentom izjavio kako je realno očekivati da BiH dobije kandidatski status za Europsku uniju do 2017. godine.

(…) čim Evropska Komisija sačini svoje mišljenje o našoj spremnosti za kandidatski status, radićemo na tome da dobijemo kandidatski status u skladu s tim mišljenjem. Naš cilj je da to ostvarimo do kraja 2017. godine.

(Bakir Izetbegović, 18.11.2016.)

Vezano za pristup NATO savezu, krajem prošle godine, na novogodišnjoj press konferenciji Bakir Izetbegović rekao je da će BiH aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO do juna 2018. godine.

Napredak u uknjiženju perspektivnih lokacija na Oružane snage je, uz sve opstrukcije koje su dolazile iz RS, nastavljen, a krenula je i implementacija Pregleda odbrane, tako da se očekuje aktivacija MAP-a na sljedećem summitu NATO saveza u junu 2018. godine.

(Bakir Izetbegović, 28.12.2017.)

I tada smo svjedočili promašenom roku, obzirom da je Izetbegović ranije rekao da će MAP biti aktiviran do kraja 2017. godine.

Realno je očekivati da do kraja 2017. bude aktiviran MAP, odnosno Akcioni plan za članstvo čime bi bila poslana veoma važna poruka o kretanju BiH ka punom članstvu, odnosno o stabilnosti i sigurnosti naše zemlje.

(Bakir Izetbegović, 26.05.2017.)

Prošle godine, za promjenu, čuli smo neke realnije rokove.

Strateški političko-sigurnosni interes Bosne i Hercegovine je da do 2025.  postane članica Evropske unije i NATO saveza, i SDA će poduzeti sve što je potrebno da se ovi ciljevi i ostvare.  Zastoj koji je trajao osam godina kada su u pitanju euroatlantske integracije je prekinut u najvećoj mjeri zahvaljujući upravo naporima aktuelnih kadrova Stranke demokratske akcije.

(Bakir Izetbegović, 26.05.2017.)

Skoro godinu dana kasnije Izetbegović je ponovio da je rok 2025. godina.

Nova strategija EU za zapadni Balkan daje nam novu priliku da taj proces ubrzamo, da sustignemo naše susjede i do 2025. godine ostvarimo punopravno članstvo u EU. Za to će nam biti potrebno više zajedničkog rada, a manje sebičnog politikantstva.

(Bakir Izetbegović, 13.04.2018.)

Obzirom na mnoge promašene rokove za dobijanje kandidatskog statusa i aktivaciju MAP-a za članstvo u NATO, teško da možemo očekivati da će biti ispoštovani najavljeni rokovi i kada je u pitanju punopravno članstvo u EU i NATO savez.

Jučerašnjom izjavom, da će BiH “u narednih 8 do 10 godina postati članica EU i NATO-a” rokovi su ponovo prolongirani do 2026. odnosno 2028. godine zbog čega Bakir Izetbegović dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

Na narednoj sjednici Skupštine KS izbor nove ministrice za obrazovanje, nauku i mlade?

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (KS),  Zineta Bogunić 19.07.2019. godine podnijela je ostavku...

Još uvijek ništa od “preispitivanja naziva entiteta Republika Srpska”

U saopštenju za javnost Stranke demokratske akcije (SDA) objavljenom 23.01.2019. godine na zvaničnoj stranici ovog političkog subjekta, najavljeno je da će SDA “putem svojih predstavnika u državnim...Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni sastanak s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Mehmetom...