Neistina

Ko sve prima platu iz budžeta Grada Banjaluke?

Odmah po stupanju na funkciju gradonačelnika Banjaluke, Draško Stanivuković najavio je promjene u kadrovskoj politici, ali i povećanju transparentnosti Gradske uprave (GU), a jedan od prvih poteza koji je poduzeo bila je objava imena i prezimena, kao i podataka o uposlenicima ove lokalne samouprave, u odvojenoj sekciji pod nazivom “Lična karta Gradske uprave”.

Foto: Grad Banjaluka / banjaluka.rs.ba

Nekoliko dana nakon toga, na zvaničnoj stranici Grada Banjaluke objavljen je i podatak o broju uposlenika javnih ustanova, preduzeća i organizacija u GU, a ova objava izazvala je javnu polemiku na društvenim mrežama između Stanivukovića i bivšeg gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, koji tvrdi da objavljena cifra od preko 3.000 uposlenika ne odgovara realnom stanju.

U informaciji koja je 10. januara 2020. godine objavljena na internet-stranici Grada Banjaluke navedeno je:

Prema dobijenim podacima, u 14 javnih ustanova, preduzeća i organizacija zaposlena su 2.324 radnika, što znači da imamo preko 3.000 zaposlenih ako se tome doda još 788 radnika Gradske uprave Banja Luka, čiji su podaci ranije objavljeni u „Ličnoj karti Gradske uprave“ na zvaničnoj internet stranici Grada. Podacima su obuhvaćeni: Centar za razvoj poljoprivrede i sela, koji broji 65 radnika, Gradska razvojna agencija sa 24 zaposlena, Turistička organizacija grada Banje Luke u kojoj su zaposlena 32 radnika, kao i JU Kulturni centar „Banski dvor“ sa 32 zaposlena. Najviše zaposlenih ima JZU „Dom zdravlja“ Banja Luka, u kojoj radi 897 zaposlenih, dok je na drugom mjestu po broju zaposlenih JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ sa 378 zaposlenih. Preduzeće „Vodovod“ ima 344 zaposlenih, a „Čistoća“ 227. JU „Centar za socijalni rad“ broji 89 zaposlenih, JU Sportski centar „Borik“ 81, JU „Centar za obrazovanje odraslih“ 8, dok u preduzeću „Gradsko groblje“ rade 84 radnika. JP „Depot – Regionalna deponija“ ima 45 zaposlenih, dok stara „Toplana“ ima 18 zaposlenih.

GU Banjaluka, 10. 1. 2021.

Kako su naveli u saopštenju, spisak svih zaposlenih, kao i mjesto i vrijeme sticanja diplome, građani će uskoro imati priliku vidjeti na zvaničnoj internet-stranici Grada.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković podijelio je na svojim zvaničnim profilima, na društvenim mrežama Twitter i Facebook, i infografiku sa ovim podacima.

Izvor: Draško Stanivuković, Facebook, 10. 1. 2021.

Na datoj infografici objašnjeno je da se brojka odnosi na “ukupan broj zaposlenih na budžetu”.

Putem svog Twitter naloga, nedugo nakon Stanivukovića, oglasio se i bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji je u svojoj reakciji na objavljene podatke ustvrdio da barem 1.500 osoba nije na budžetu.

Ovo je potpuno netačan podatak i mora se demantovati! Barem 1500 od pobrojanih zaposlenih nije na budžetu Grada, niti su mnoga navedena preduzeća/ustanove korisnici budžeta za plate.

Igor Radojičić, 10. 1. 2021.

Nakon ovog posta, uslijedila je međusobna prepiska na Twitteru, koju vam prenosimo u galeriji ispod.

Kako bismo utvrdili za koliko se institucija izvan Gradske uprave Banjaluke iz gradskog budžeta izdvajaju sredstva za plate uposlenih, konsultovali smo javno dostupne dokumente, objavljene na zvaničnoj internet-stranici Grada Banjaluke za 2020. godinu, odnosno budžet Grada za 2020. godinu i njegov rebalans iz septembra prošle godine, kao i Izvještaj o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca 2020. godine.

U sva tri budžetska dokumenta, u dijelu u kojem su obrazloženi rashodi, mimo troškova za plate uposlenika u raznim sektorima u Gradskoj upravi, kao “ostali budžetski korisnici”, a čijim uposlenicima se isplaćuje plata iz gradskog budžeta, navodi se 20 institucija, preduzeća i ustanova: Centar za socijalni rad, Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Banski dvor-Kulturni centar, Turistička organizacija Grada, Gradska razvojna agencija, Centar za razvoj poljoprivrede i sela, JU SC Borik, Gimnazija, Građevinska škola, Ekonomska škola, Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”, Medicinska škola, Poljoprivredna škola, Tehnička škola, Tehnološka škola, Ugostiteljsko – trgovinsko – turistička škola, Škola učenika u privredi, Muzička škola “Vlado Milošević”, Centar “Zaštiti me”, Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora.

Izvor: Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za period 1. 1 – 31. 3. 2020. godine

Stanivuković je, sa druge strane, u svojoj objavi na društvenim mrežama ustvrdio da su “na budžetu” zaposlenici 14 institucija, preduzeća i ustanova, uvrstivši u njih neke koje se ne nalaze među budžetskim korisnicima za plate uposlenika, dok je izostavio uposlenike 12 škola za koje su u budžetu jasno planirani “rashodi za bruto plate zaposlenih”.

U budžetu se ne nalaze slična izdvajanja za sedam preduzeća koja je naveo Stanivuković (Čistoća, Toplana, Groblje, JP Depot – Regionalna deponija, Vodovod, JU Centar za obrazovanje odraslih i Dom zdravlja), iako su za neka od njih planirana sredstva kroz grantove, kapitalne investicije i slično.

Tako su npr. u budžetu za 2020. godinu planirani izdaci za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže iz kreditnih sredstava EBRD-a u iznosu od sedam miliona KM; ukupno 938.000 KM za Dom zdravlja Banjaluka kroz tekuće i kapitalne grantove, ali i tekući grant za JU Centar za obrazovanje odraslih Banja Luka u iznosu od 130.000 KM.

I sam Stanivuković, dan nakon Twitter prepiske sa Radojičićem, za BN televiziju je izjavio da neke ustanove “imaju svoje račune na koje skupljaju novac i daju plate”.

To je čovjek koji je ćutao o ubistvima a odlučio da brani neodbranjivu temu, kaže da lažem kada sam rekao da vodovod nije na budžetu, Akvana nije na budžetu, istina je, oni imaju svoje račune na koje skupljaju novac i daju plate ali ja pitam vodovod od koga naplaćuje vodu, zbog čega ima monopolistički pristup pa zato što je u vlasništvu grada i od građana puni budžet i isplaćuje za višak radnika.

Draško Stanivuković, 11. 1. 2021.

U objavljenoj infografici Stanivuković je naveo 14 institucija, te ustvrdio da njihovi uposlenici platu primaju iz budžeta, a iz javno dostupnih budžetskih dokumenata za 2020. godinu vidi se da je taj broj veći i iznosi 20. Ipak, neke ustanove, poput Doma zdravlja, Centra za obrazovanje odraslih, ali i preduzeća poput Vodovoda, Toplane i Čistoće, u budžetu se ne spominju u kontekstu rashoda za plate i naknade, što je potvrdio i sam Stanivuković u posljednjoj izjavi na tu temu, dok se, sa druge strane, u tom kontekstu spominju brojne obrazovne institucije koje Stanivuković nije naveo.

Istinomjer će zbog svega navedenog njegovu tvrdnju o broju “zaposlenih na budžetu” ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!