Poluistina

Ko je “kriv” za Schmidtove odluke?

Poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske ispred PDP-a Jelena Trivić gostovala je u programu televizije N1, gdje je, između ostalog, komentarisala nametanje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o finansiranju Općih izbora 2022.

Foto: N1

Na pitanje novinara da li je svojim recentnim odlukama i obraćanjem u Vijeću sigurnosti UN-a Christian Schmidt pokazao da on zaista jeste visoki predstavnik, Trivić je odgovorila:

Tu odluku od juče, vezanu za finansiranje izbora, njemu su (visokom predstavniku, op.a.) omogućili SNSD i strukture koje su blokirale mogućnost da vlasti, kojima je to obaveza, obezbijede novac za održavanje izbora. Ja isto tako sad mogu da okrenem tu tezu i da slobodno kažem da je njega time Dodik legitimisao, jer njegova struktura, koja je na vlasti na nivou BiH zajedno sa svojim partnerima, nije donijela odluku o finansiranju izbora.

Jelena Trivić, 8.6.2022.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je 5. maja 2022. godine donijela odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora 2022. godine. Izbori su zakazani za nedjelju, 2. oktobra 2022. godine. Nadležne institucije trebale su osigurati sredstva za provođenje izbora u roku od 15 dana od njihovog raspisivanja, odnosno do 19. maja.

S obzirom na to da budžet institucija BiH nije bio donesen u zakonskom roku, CIK BiH je Vijeću ministara BiH uputio prijedlog oduke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, koja bi služila za finansiranje izbora. Tim povodom zakazana je vanredna sjednica Vijeća ministara za 17.5.2022. godine.

Međutim, predložena tačka dnevnog reda na vanrednoj telefonskoj sjednici je ipak odbačena, jer su ministri HDZ-a bili protiv, smatrajući da se radi o nezakonitom postupku. Ministri SDA, SNSD-a i DF-a glasali su za razmatranje predložene tačke dnevnog reda.

Milorad Dodik je 20.5.2022. godine za medije rekao da izbore treba provesti, a da se novac može osigurati kroz pozajmicu.

Izbore treba provesti. Predlažem da Republika Srpska kao pozajmicu da 12,6 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji, a kada se osiguraju pare da BiH vrati RS-u taj novac i time završimo tu klackalicu.

Milorad Dodik, 20.5.2022.

Sljedeći pokušaj da se osigura novac za pripremu izbora napravljen je kroz Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na vanrednoj sjednici 23.5.2022. godine.

Naime, predstavnici Kluba bošnjačkog naroda uputili su prijedlog zaključka kojim bi se naložilo Vijeću ministara BiH da u roku od 24 sata od donošenja zaključka postupi prema prijedlogu CIK-a i donese Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12.500.000 KM na ime rashoda Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za održavanje Općih izbora 2022. godine. Ovog puta delegati/kinje i SNSD-a i HDZ-a bili/e su protiv.

Na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 6.6.2022. godine usvojen je Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, koji je upućen Predsjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagaču. Na istoj je sjednici, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, donesena Odluka o odobravanju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radiofrekventnog spektra. Tom je odlukom CIK-u odobren iznos od 9.728.000 KM za provođenje Općih izbora, što je manje nego je CIK tražio.

Dan nakon sjednice Vijeća ministara, visoki predstavnik Christian Schmidt je 7.6.2022. nametnuo Odluku o finansiranju Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini. Tom je odlukom stavljena van snage Odluka o odobravanju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radiofrekvencijskog spektra.

Iznos od 12,5 miliona KM uplaćen je Centralnoj izbornoj komisiji 9.6.2022. godine, čime je okončana “kriza” u vezi s finansiranjem izbora.

Imajući u vidu stavove Milorada Dodika te da su ministri iz SNSD-a glasali za dnevni red vanredne sjednice Vijeća ministara na kojoj bi se razmatrao prijedlog odluke CIK-a, ali i to da su delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine glasali protiv prijedloga zaključka kojim bi se naložilo Vijeću ministara BiH da donese Odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava za održavanje izbora, tvrdnju Jelene Trivić da je SNSD blokiranjem “omogućio” visokom predstavniku da donese odluku o finansiranju izbora ocjenjujemo kao poluistinu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!