Karamatić ponovo obećao “proces revitalizacije HZ HB sukladno međunarodnom pravu”

Već je jednom, ranije ove godine Karamatić obećao “proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu”, ali i dao precizan rok.

Odgovarajući jučer na novinarsko pitanje “je li izvjesna politička i ustavna kriza u postizbornom periodu, s obzirom na nepostojanje dijela Izbornog zakona koji se odnosi na model izbora izaslanika u Dom naroda FBiH”, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mario Karamatić je, podvlačeći da je kriza, kako kaže, neminovna, te da “hrvatski narod u BiH zaslužuje bolje od ovakve neuređene i nefunkcionalne države”, između ostalo izjavio:

Kako bi to ostvarili upotrijebit ćemo sve zakonske mogućnosti sukladne međunarodnom pravu i zakonima u BiH, uključujući i mogućnost pokretanja revitalizacije HR HB.

Mario Karamatić, 02.10.2018.

Podsjetićemo da je već jednom, ranije ove godine, Karamatić obećao takvo nešto ali i dao precizan rok:

Ukoliko ostane ovaj Izborni zakon… odmah sutra, dan nakon raspisivanja izbora HSS će pokrenuti proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu…Mi ćemo ustrajati na tome da se to rješava tamo gdje mu je mjesto, a to je Međunarodni sud pravde u Hagu.

Mario Karamatić, 23.04.2018.

Kako je poznato, Centralna izborna komisija BiH 08.05.2018. godine raspisala je Opšte izbore koji će se održati 7. oktobra ove godine, no, predsjednik HSS-a BiH nije ispunio tadašnje obećanje, te nije pokrenuo, kako je naveo, “proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu” pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Istinomjer mu stoga daje ocjenu neispunjeno, uz napomenu da ćemo pratiti da li će ovaj put Mario Karamatić ispuniti ono što je obećao.

(Istinomjer.ba)  

 

Vijeće ministara BiH nije “pomoćno tijelo” Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik gostujući u jednoj od TV emisija, ponovo je pokazao nepoznavanje...

Još uvijek ništa od uvođenja radničkih kartica u RS

Uvođenje radničkih kartica u Republici Srpskoj (RS) u cilju sprječavanja rada na crno, najavljuje se još od 2017. godine, a kartice su prema najavama iz prošle godine trebale biti već u upotrebi od...


Uskoro počinje druga faza izgradnje gasovoda Igman – Hadžići?

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić i direktorica KJKP ”Sarajevogas”, Nihada Glamoč su u petak, 19. aprila, potpisali Sporazum o realizaciji projekta...