Karamatić ponovo obećao “proces revitalizacije HZ HB sukladno međunarodnom pravu”

Već je jednom, ranije ove godine Karamatić obećao “proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu”, ali i dao precizan rok.

Odgovarajući jučer na novinarsko pitanje “je li izvjesna politička i ustavna kriza u postizbornom periodu, s obzirom na nepostojanje dijela Izbornog zakona koji se odnosi na model izbora izaslanika u Dom naroda FBiH”, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mario Karamatić je, podvlačeći da je kriza, kako kaže, neminovna, te da “hrvatski narod u BiH zaslužuje bolje od ovakve neuređene i nefunkcionalne države”, između ostalo izjavio:

Kako bi to ostvarili upotrijebit ćemo sve zakonske mogućnosti sukladne međunarodnom pravu i zakonima u BiH, uključujući i mogućnost pokretanja revitalizacije HR HB.

Mario Karamatić, 02.10.2018.

Podsjetićemo da je već jednom, ranije ove godine, Karamatić obećao takvo nešto ali i dao precizan rok:

Ukoliko ostane ovaj Izborni zakon… odmah sutra, dan nakon raspisivanja izbora HSS će pokrenuti proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu…Mi ćemo ustrajati na tome da se to rješava tamo gdje mu je mjesto, a to je Međunarodni sud pravde u Hagu.

Mario Karamatić, 23.04.2018.

Kako je poznato, Centralna izborna komisija BiH 08.05.2018. godine raspisala je Opšte izbore koji će se održati 7. oktobra ove godine, no, predsjednik HSS-a BiH nije ispunio tadašnje obećanje, te nije pokrenuo, kako je naveo, “proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu” pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Istinomjer mu stoga daje ocjenu neispunjeno, uz napomenu da ćemo pratiti da li će ovaj put Mario Karamatić ispuniti ono što je obećao.

(Istinomjer.ba)  

 

Skupština Srenjobosanskog kantona imenovala novu Vladu koju predvodi SDA

U skladu sa prethodnim najavama predsjednika Kantonalnog odbora SBK SDA, Asima Mekića na sjednici Skupštine SBK koja je...

Popunjenost Kluba Srba u prošlim sazivima Doma naroda PF BiH i trenutni problemi

Kada je u pitanju konstituisanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH nakon Opštih izbora 2018. godine, kako je rekao Radmanović, problemi u smislu popunjavanja Kluba delegata iz reda srpskog naroda...

Otvorena nova policijska zgrada u Doboju

Načelnik Policijske uprave Doboj, Dmitar Vračar je 25.12.2018. godine najavio da će pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja i Policijske stanice Doboj 1 veoma brzo biti smješteni u...