Karamatić ponovo obećao “proces revitalizacije HZ HB sukladno međunarodnom pravu”

Već je jednom, ranije ove godine Karamatić obećao “proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu”, ali i dao precizan rok.

Odgovarajući jučer na novinarsko pitanje “je li izvjesna politička i ustavna kriza u postizbornom periodu, s obzirom na nepostojanje dijela Izbornog zakona koji se odnosi na model izbora izaslanika u Dom naroda FBiH”, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mario Karamatić je, podvlačeći da je kriza, kako kaže, neminovna, te da “hrvatski narod u BiH zaslužuje bolje od ovakve neuređene i nefunkcionalne države”, između ostalo izjavio:

“Kako bi to ostvarili upotrijebit ćemo sve zakonske mogućnosti sukladne međunarodnom pravu i zakonima u BiH, uključujući i mogućnost pokretanja revitalizacije HR HB”.

Mario Karamatić, 02.10.2018.

Podsjetićemo da je već jednom, ranije ove godine, Karamatić obećao takvo nešto ali i dao precizan rok:

“Ukoliko ostane ovaj Izborni zakon… odmah sutra, dan nakon raspisivanja izbora HSS će pokrenuti proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu…Mi ćemo ustrajati na tome da se to rješava tamo gdje mu je mjesto, a to je Međunarodni sud pravde u Hagu.”

Mario Karamatić, 23.04.2018.

Kako je poznato, Centralna izborna komisija BiH 08.05.2018. godine raspisala je Opšte izbore koji će se održati 7. oktobra ove godine, no, predsjednik HSS-a BiH nije ispunio tadašnje obećanje, te nije pokrenuo, kako je naveo, “proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu” pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Istinomjer mu stoga daje ocjenu neispunjeno, uz napomenu da ćemo pratiti da li će ovaj put Mario Karamatić ispuniti ono što je obećao.

(istinomjer.ba)  

 

Formirana Vlada Republike Srpske

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović govoreći o roku za formiranje Vlade RS, za razliku od Milorada Dodika,...

SDA za formiranje Vijeća ministara BiH tek nakon formiranja Doma naroda PFBiH

Nakon što je, početkom novembra 2018. godine, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabrano rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela, u javnosti su...

Dvije godine mandata Gradske uprave Banja Luke

U svom izbornom programu iz 2016. godine, gradonačelnik Banja Luke, Igor Radojičić je dao ukupno 108 obećanja, od kojih je za dvije godine uspio ispuniti njih devet, “u progresu” je njih 42, a...