Karamatić ponovo obećao “proces revitalizacije HZ HB sukladno međunarodnom pravu”

Već je jednom, ranije ove godine Karamatić obećao “proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu”, ali i dao precizan rok.

Odgovarajući jučer na novinarsko pitanje “je li izvjesna politička i ustavna kriza u postizbornom periodu, s obzirom na nepostojanje dijela Izbornog zakona koji se odnosi na model izbora izaslanika u Dom naroda FBiH”, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mario Karamatić je, podvlačeći da je kriza, kako kaže, neminovna, te da “hrvatski narod u BiH zaslužuje bolje od ovakve neuređene i nefunkcionalne države”, između ostalo izjavio:

Kako bi to ostvarili upotrijebit ćemo sve zakonske mogućnosti sukladne međunarodnom pravu i zakonima u BiH, uključujući i mogućnost pokretanja revitalizacije HR HB.

Mario Karamatić, 02.10.2018.

Podsjetićemo da je već jednom, ranije ove godine, Karamatić obećao takvo nešto ali i dao precizan rok:

Ukoliko ostane ovaj Izborni zakon… odmah sutra, dan nakon raspisivanja izbora HSS će pokrenuti proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu…Mi ćemo ustrajati na tome da se to rješava tamo gdje mu je mjesto, a to je Međunarodni sud pravde u Hagu.

Mario Karamatić, 23.04.2018.

Kako je poznato, Centralna izborna komisija BiH 08.05.2018. godine raspisala je Opšte izbore koji će se održati 7. oktobra ove godine, no, predsjednik HSS-a BiH nije ispunio tadašnje obećanje, te nije pokrenuo, kako je naveo, “proces revitalizacije Hrvatske republike Herceg-Bosne sukladno međunarodnom pravu” pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Istinomjer mu stoga daje ocjenu neispunjeno, uz napomenu da ćemo pratiti da li će ovaj put Mario Karamatić ispuniti ono što je obećao.

(Istinomjer.ba)  

 

U toku radovi na betonskoj konstrukciji sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić još je na novogodišnjoj konfernciji za medije održanoj 30.12.2015....

Ubrzane dokvalifikacije za osobe koje se bave starim zanatima i obrtima

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na sjednici održanoj 18. jula 2019. godine usvojila inicijativu za uvođenje skraćenog programa prekvalifikacije i dokvalifikacije za sticanje stručnih zvanja iz popisa...Registracija firmi u RS biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...