Analize

Kako će Vijeće ministara BiH riješiti problem avio-repatrijacija bh. državljana?

Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova BiH 05. aprila 2020. godine organizovalo let Sarajevo-Štokholm-Sarajevo radi povratka bh. državljana u Bosnu i Hercegovinu, uslijedila je reakcija ministra finansija BiH, Vjekoslava Bevande radi, kako navodi, kršenje propisa Vijeća ministara BiH s obzirom na to da Vijeće ministara BiH nije donijelo posebnu odluku kojom je pomenuti let odobren što je još jednom ukazalo na nedostatak koordinacije i različito tumačenje donesenih odluka.

Vijeće ministara BiH je 24. marta 2020. godine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH donijelo Odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u vazdušnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini, koja je stupila na snagu 30. marta. Pomenutom odlukom utvrđeno je da se zatvaraju svi granični prijelazi na aerodromima za putnike, dok prijelazi za kargo saobraćaj ostaju u funkciji.

Nekoliko dana kasnije, ova odluka je dopunjena od strane Vijeće ministara BiH Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini.

Na ovaj način zabranjuje se slijetanje na aerodrome i polijetanje sa aerodroma u Bosni i Hercegovini svim zrakoplovima koji vrše prijevoz putnika u međunarodnom zračnom prometu, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti na teritoriji Bosne i Hercegovine. Izuzetak su, između ostalih, humanitarni letovi, hitan medicinski prijevoz, prijevoz u cilju traganja i spašavanja, te prijevoz pošte i robe, kao i tehnički letovi bez iskrcavanja putnika i prinudna slijetanja.

Saopćenje, Vijeće ministara BiH, 01. april 2020.

U periodu između donošenja pomenutih odluka Ministarstvo vanjskih poslova BiH organizovalo je, kako navode prvi put u historiji BiH, aktivnost avio-repatrijacije bosanskohercegovačkih državljana iz Republike Italije, a na inicijativu kopredsjedavajuće Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH, Bisere Turković.

S tim u vezi, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na telefonskoj vanrednoj sjednici održanoj 26. marta 2020. godine donijelo odluku o evakuaciji bh. državljana iz Republike Italije i za te namjene odobrilo 50 hiljada KM iz tekuće budžetske rezerve. Dan kasnije, specijalnim charter letom avio-prevoznika FlyBosnia, 27. marta 2020. godine, izvršeno je izmještanje bh. državljana na relaciji Rim – Sarajevo, nakon čega su putnici upućeni u karantin prema mjestu prebivališta.

Početkom aprila organizovana je još jedna “avio-repatrijacija” od strane Ministarstva vanjskih poslova BiH u koordinaciji sa, kako navode, ministrom sigurnosti, te drugim nadležnim službama, “uz saglasnost predsjedavajućeg Vijeća ministara”.

Međutim, ovoga puta uslijedila je reakcija zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra finansija i trezora, Vjekoslava Bevande koji je uputio upozorenje na kršenje propisa Vijeća ministara BiH u vezi s organizacijom leta Sarajevo-Štokholm-Sarajevo, s obzirom na to da, kako je Bevanda izjavio, Vijeće ministara BiH nije donijelo posebnu odluku kojom će odobriti pomenuti let.

Ovom prilikom podsjećam da je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u BiH i Odluku o izmjenama i dopunama iste. U skladu s odredbama članka 2. stavak (2) navedene odluke, zabranjeno je slijetanje u zračne luke i polijetanje iz njih u BiH i aviona koji vrše prijevoz putnika u međunarodnom zračnom prometu, radi zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti na teritorij BiH. Stavkom 3 istog članka propisano je na koje letove se ova zabrana ne primjenjuje, dok je stavkom 4 propisano da Vijeće ministara BiH u ovisnosti o epidemiološkoj situaciji može propisati i dodatna izuzeća posebnom odlukom. (…) Iako je u BiH proglašeno stanje prirodne nesreće i cijela država se susreće s velikim izazovima u kojima je ključno sačuvati živote i zdravlje naših građana, cijenim da nema opravdanja za nepoštovanje propisa koje je Vijeće ministara BiH donijelo. Organiziranje hitnih sjednica u ovakvim slučajevima ne bi bilo iznimno, ukoliko uzmemo u obzir okolnosti u kojima se nalazimo.

Vjeokslav Bevanda, 07. april 2020.

Povodom upozorenja ministra Bevande oglasio se i ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić te je u razgovoru za portal Klix.ba istakao da je “Bevanda načelno u pravu i da je potrebno razjasniti na nivou Vijeća ministara BiH i Ureda za zakonodavstvo šta se to podrazumijeva pod humanitarnim letom i da li tu spada repatrijacija”. Radončić je s tim u vezi naglasio i da će “već danas biti obavljene konsultacije u Vijeću ministara”, kao i da neće “potpisati nijedan novi nalog Graničnoj policiji BiH da otvori aerodrom dok se ova situacija jasno i pravno ne raščisti”.

Podsjećamo, građani Bosne i Hercegovine imaju pravo ulaska u BiH uz obaveznu mjeru izolacije u trajanju od 14 dana, što je odlučeno nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Zorana Tegeltije i entitetskih premijera, Fadila Novalića i Radovana Viškovića, a pomenuta odluka stupila je na snagu 16. marta 2020. godine.

Sudeći po do sada poduzetim radnjama ali i reakcijama na pomenute aktivnosti jasno je da je još jednom došlo do nedostatka koordinacije, kao i različitog tumačenja donesenih odluka što u svakom slučaju ne ide u prilog uspješnoj borbi protiv pandemije novog koronavirusa u BiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!