Neispunjeno

Još uvijek ništa od rekonstrukcije i modernizacije naftnog terminala u Bihaću

Rekonstrukcija naftnog terminala u Bihaću, koja se najavljuje drugu godinu zaredom, nije započela ni ovog proljeća. Inače, ovaj terminal izgrađen prije više od četiri decenije, a obzirom da se nije ulagalo u njegovo održavanje, vremenom je stavljen van upotrebe.

Podsjećamo, početkom 2018. godine iz Javnog preduzeća “Operator-terminali FBiH” najavljeno je da će “konkretni radovi” na rekonstrukciji naftnog terminala u Bihaću započeti u 2018. godini. Iz Javnog preduzeća “Operator-terminali FBiH”, u čijem vlasništvu se nalazi ovaj objekat za skladištenje naftnih derivata tada je rečeno i da će u rekonstrukciju terminala biti uloženo 6 miliona KM.

Sem toga, u proteklom periodu imali smo neriješene imovinsko-pravne odnose i oni su sudskim putem riješeni u našu korist. Procjene su kako će radovi trajati oko pola godine kako bi se on doveo u funkcionalno stanje.

Džemal Bašić, direktor JP “Operator-terminali FBiH”, 12.02.2018.

Obećana rekonstrukcija nije započela u prošloj godini, a obrazlažući razloge kašnjenja direktor ovog Javnog preduzeća, Džemal Bašić rekao je da radovi na rekonstrukciji konačno počinju “na proljeće” ove godine. Sve je trebalo da bude okončano protekle godine, kada smo raspisali javni poziv za izradu projektno-planske dokumentacije. Međutim, zbog žalbi pojedinih ponuđača, proces se otegao i došlo je do kašnjenja. Potrebno je obaviti rekonstrukciju i modernizaciju svih dijelova terminala kako bi zadovoljio važeće tehničke standarde i zakonske propise. Sem toga, u proteklom periodu imali smo neriješene imovinsko-pravne odnose i oni su sudskim putem riješeni u našu korist.

Džemal Bašić, direktor JP “Operator-terminali FBiH”, 10.03.2019.

Nakon više od godinu dana zastoja, dugo najavljivana rekonstrukcija naftnog terminala u Bihaću nije započela ni ovog proljeća. Obzirom da u javnosti nema novih informacija kada je upitanju relizacija ovog projekta, Istinomjer je kontaktirao JP “Operator-terminali FBiH” kako bismo dobili pojašnjenje zbog čega radovi nisu započeli. Međutim, do objave ovog članka nismo dobili odgovor na upit.

JP “Operator-terminali FBiH”, na čelu sa direktorom Džemalom Bašićiem za svoje obećanje o rekonstrukciji naftnog terminala u Bihaću od Istinomjera dobija ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!