Neispunjeno

Još uvijek nije poznato ko će biti ministar/ica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS

Prilikom gostovanja u emisiji “Rezime” na Federalnoj televiziji 22. septembra tekuće godine, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković najavio je da će ime osobe koja će preuzeti Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade biti poznato za sedam dana.

Na komentar novinara da mjesto ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade još uvijek nije popunjeno, Konaković je odgovorio da će se to desiti uskoro.

Nije (popunjeno), biće. Dakle, u skladu sa zakonom, u narednih, čini mi se, sedam dana, da ćemo mi imati konkretno ime i krenuti u proceduru imenovanja.

Elmedin Konaković, 22.9.2021.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melika Husić-Mehmedović je 8.7.2021. godine podnijela neopozivu ostavku na ovu funkciju.

Od izjave Elmedina Konakovića prošle su dvije sedmice, a u tom periodu održane su dvije sjednice Vlade KS.

Dan nakon gostovanja Konakovića u programu Federalne televizije, održana je 42. sjednica Vlade KS, dok je 43. sjednica održana 30. septembra. Uvidom u dnevne redove navedenih sjednica da se zaključiti da se Vlada KS nije bavila imenovanjem osobe koja bi preuzela Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade.

Skupština KS je u istom periodu održala jednu radnu i jednu hitnu sjednicu. Na 42. radnoj sjednici, održanoj 28. septembra, imenovanje ministra/ice nije bilo predmet rasprave. Na 11. hitnoj sjednici, održanoj dan kasnije, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, dok pozicija ministra/ice nije razmatrana.

S obzirom na to da javnosti još uvijek nije poznato ime osobe koja će voditi Ministarstvo, obećanje Elmedina Konakovića da će se to desiti za sedam dana ocjenjujemo neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!