Analize

Još jednom o cijeni električne energije u RS

Dva dana nakon objave našeg teksta “Stanovništvo u RS ne plaća najjeftiniju struju u regiji”, od 11. februara 2020. godine, zaprimii smo demantij Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS) koji možete u cjelosti pročitati ispod. S obzirom da nakon našeg odgovora na demantij nismo dobili odgovor na nekoliko pitanja, svoje komentare objavljujemo u tekstu ispod.

Istinomjer je kao osnovicu za poređenje cijena električne energije u svom tekstu koristio cijenu 1 kWh za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima, bez uračunatog PDV-a i drugih stavki koje se mjesečno obračunavaju. Za poređenje smo koristili cjenovnike na web stranicama distributivnih preduzeća Elektrokrajine, Elektrodistribucije Pale, kao i kalkulator potrošnje električne energije na web stranici Elektro – Bijeljine, kao i Odluku o regulisanoj ceni EE na garantovanom snabdevanju, Elektroprivrede Srbije od 01. decembra 2019. godine. Cijene 1kWh električne energije koje su navedene u njima identične su cijenama navedenim u našem ranijem tekstu.

Tako, prema informacijama iz cjenovnika sa zvanične stranice ZP Elektrodistribucija a.d. Pale, za koji je navedeno da važi od 01. 09. 2019. godine, cijena električne energije za domaćinstva sa dvotarifnim mjerilima u RS obračunava se kroz višu i nižu tarifu u zimskom i ljetnom periodu. Tako cijena 1 kWh električne energije bez PDV-a u zimskoj sezoni košta 0.1486 KM (0.075 Eur) po višoj tarifi, a 0.0743 KM (0.037 Eur) po nižoj tarifi, dok u ljetnoj sezoni 1 kWh košta 0.114 KM (0.058 Eur) po višoj tarifi te 0.057 KM (0.029 Eur) po nižoj obračunskoj tarifi.

 

 

I pored našeg pitanja da nam se objasni metodologija obračuna cijene 1kWh električne energije za domaćinstva, odgovor nismo dobili. U sučaju da su cijene koje su navedene u demantiju tačne, postavlja se pitanje zašto se na svim zvaničnim internet stranicama distributivnih kompanija navode druge cijene?

Tačno je da se u Srbiji električna energija obračunava kroz tri zone potrošaća, što smo jasno objasnili i u ranije objavljenom tekstu, te smo takođe u obzir uzeli i činjenicu da najveći broj domaćinstava u RS ne troši više od 500 kWh električne energije mjesečno, što obuhvata prve dvije kategorije potrošaća u Srbiji.

Podsjećamo da je premijer RS u septembru 2019. godine, komentarišući mogućnost poskupljenja struje u RS potvrdio da najveći broj domaćinstava u RS spada u kategoriju potrošaća

Preliminarne analize Eelektroprivrede RS govore da 86 odsto domaćinstava nema mjesečnu potrošnju veću od 500 kilovata, a 14 odsto ima veću, koja doseže i do 2.000 kilovata.”

Radovan Višković, 26. septembar 2019.

S obzirom da se, prema informacijama koje smo citirali u svom tekstu, prosječno troši između 300 i 400 kWh električne energije mjesečno, cijena iste potrošnje u Srbiji je ili znatno niža za potrošače u zelenoj zoni (do 350 kWh mjesečno) ili približno ista za potrošače u “plavoj zoni”(do 1600 kWh mjesečno), što smo u tekstu jasno i naveli. Svakako, u našem poređenju u obzir nismo uzimali potrošnju drugih energenata niti je to bio predmet naše ocjene izjave g. Luke Petrovića.

Osim toga, podaci Eurostata koje smo koristili, a koji se odnose na prvo polugodište 2019. godine i koji su posljednji put ažurirani 04. februara ove godine, identični su podacima iznesenim u našem tekstu, a to možete provjeriti na linku: https://bit.ly/3bPcd4W

Podaci se odnose na cijenu 1kWh električne energije bez PDV-a i ostalih troškova, što se jasno vidi i iz priložene tabele. Podaci navedeni u demantiju EPRS-a koji se odnose na cijene 1kWh električne energije u Evropi znatno su niže, a nakon našeg odgovora nismo dobili informaciju o izvoru navedenih podataka.

U svakom slučaju, u cilju ispravnog informisanja javnosti, u našem odgovoru smo i zamolili da nam se detaljnije objasni metodologija obračuna cijene električne energije, no nismo dobili odgovor na to pitanje, nego isključivi zahtjev objave dostavljenog demantija.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!