Neutemeljeno

Izmjene Izbornog zakona BiH nisu ingerencija Gradskog vijeća Grada Mostara

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je 23. 11. 2020. godine u svom obraćanju medijima izjavio kako je siguran da će stranka, na čijem je čelu, nakon Lokalnih izbora u Mostaru 2020. godine imati veći broj vijećnika nego 2008. godine, te je iznio uslove HDZ-a 1990 za izmjenu Statuta Grada Mostara.

U tom kontekstu, Cvitanović je izjavio:

Nećemo dopustiti izmjene Statuta koje bi išle na štetu bilo kojeg naroda u Gradu Mostaru i nećemo dopustiti da se promijeni Statut Grada Mostara, a da se ne usvoji novi Izborni zakon.

Ilija Cvitanović, 23. 11. 2020.

Da je dovođenje u vezu odlučivanja Gradskog vijeća Grada Mostara sa izmjenama Izbornog zakona BiH neutemeljeno, u prvom redu svjedoči to da je za izmjene Izbornog zakona BiH nadležna Parlamentarna skupština BiH.

S tim u vezi, podsjećamo da su, nakon što su polovinom juna 2020. godine SDA i HDZ BiH potpisali dokumente pod nazivom Politički sporazum za Grad Mostar, Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH-Grad Mostar-MODEL B i Statut Grada Mostara, izmjene Izbornog zakona BiH potrebne za održavanje Lokalnih izbora 2020. godine u Mostaru usvojene od strane Parlamentarne skupštine BiH 8. 7. 2020. godine.

Kad je Statut Grada Mostara u pitanju, o njegovim eventualnim izmjenama odlučivat će Gradsko vijeće Grada Mostara koje će biti izabrano na Lokalnim izborima, koji će se u tom gradu održati 20. 12. 2020. godine.

S obzirom na to da su usvojene potrebne izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na održavanje lokalnih izbora u Gradu Mostaru, te da su sve eventualne izmjene Izbornog zakona BiH u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, tvrdnju Ilije Cvitanovića s tim u vezi Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!