Neutemeljeno

Izetbegovićevo selektivno izlaganje o snalaženju u pandemiji

Povodom obilježavanja 31 godine postojanja Stranke demokratske akcije (SDA), njen predsjednik Bakir Izetbegović održao je svojevrsni govor u kojem je, selektivno prikazujući podatke, kazao kako se Bosna i Hercegovina bolje snašla u uslovima pandemije novog koronavirusa nego zemlje u regionu.

Izetbegović je tom prilikom istakao kako je BIH bolje zaustavila širenje pandemije u regionu, ali i u Evropskoj uniji.

Generalno govoreći, Bosna i Hercegovina, a naročito Federacija, bolje se snašla u uslovima pandemije od većine zemalja u regionu, a i dobrog dijela zemalja u Evropskoj uniji. Kampanja koju vodi dio političara i njima naklonjenih medija u BiH ne govori tako, ali statistike i brojevi govore, a brojevi su relevantni i provjerivi.

Širenje pandemije u BiH bilo je bitno sporije od širenja u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori. Od Slovenije i Crne Gore smo dvostruko uspješniji u širenju zaraze. Skoro dvostruko manje oboljelih na milion stanovnika BiH je imala u odnosu na Švedsku, Holandiju, Francusku, Belgiju, SAD itd… Dakle, nazire se svjetlo na kraju tunela.

Bakir Izetbegović, 26. 5. 2021.

Tokom Izetbegovićevog obraćanja, tvrdnja o uspješnosti zaustavljanja širenja pandemije praćena je grafičkim prikazom broja zaraženih na milion stanovnika u 14 zemalja, bez navođenja izvora podataka.

Iako se podaci na stranici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ne prikazuju na milion stanovnika, već na 100.000, podatak da BiH ima najmanje kumulativno zaraženih među zemljama koje su navedene na grafici okvirno je tačan.

Međutim, da bi se moglo reći kako se BiH “bolje snašla u uslovima pandemije”, nije dovoljno gledati samo jednu kolonu tabele o ukupnom broju zaraženih osoba, a pri tome ignorisati sve ostale parametre.

Kada se podacima o ukupnom broju zaraženih osoba u navedenim zemljama, koje je iznio Bakir Izetbegović, pridruže podaci o broju umrlih na 100.000 stanovnika, te procenat vakcinisane populacije, slika o boljem snalaženju postaje u potpunosti drugačija.

I dok BiH zaista ima najmanji broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika među 14 navedenih država, veći broj umrlih na 100.000 od naše zemlje ima samo Mađarska. Nakon Mađarske i Bosne i Hercegovine, slijede Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Slovenija itd.U isto vrijeme, prema podacima Resursnog centra za koronavirus “Johns Hopkins” (Coronavirus Resource Center), Mađarska, koja prednjači po broju umrlih, do 27. maja je u potpunosti vakcinisala trećinu svog stanovništva (obje doze vakcine).

Od 14 zemalja koje su prikazane na grafici, SAD imaju najveći procenat vakcinisanog stanovništva. Zatim slijede Mađarska, te Srbija, dok se BiH našla na posljednjem mjestu sa 1,33% vakcinisanog stanovništva.

Premda BiH ima najmanji kumulativni broj zaraženih na 100.000 stanovnika u uzorku koji je Izetbegović predstavio, stoji činjenica da je i sa tim najmanjim brojem Bosna i Hercegovina u samom vrhu broja umrlih na tom istom uzorku. Zbog svega navedenog, tvrdnju Bakira Izetbegovića o “boljem snalaženju” Bosne i Hercegovine Istinomjer ocjenjuje neutemeljenom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!