Nedosljedno

Izetbegović o pitanju “otklanjanja asimetrije u ovlastima Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a”

U svom intervjuu datom 24. 9. 2020. godine, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović iznio je stav po pitanju, kako je rekao, otklanjanja asimetrije u ovlastima Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a.

Na pitanje novinara “da li je uopće moguće provesti presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, čiji su principi suštinski različiti i koje zahtijevaju i intervencije na Ustavu BiH, što znači i potrebu šireg konsenzusa među parlamentarnim strankama” Izetbegović je odgovorio:

Veoma teško, ali nije nemoguće. Ja vidim rješenje u implementaciji dijela Aprilskog paketa, dakle u indirektnom izboru, te u otklanjanju asimetrije u ovlastima Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a, na način da i Dom naroda štiti isključivo vitalne nacionalne interese. HDZ ima svoje zahtjeve u vezi s “legitimnim predstavljanjem”, mi imamo svoje zahtjeve u vezi s uklanjanjem kočnica koje su trenutno na djelu, a koje omogućavaju da manjina u Domu naroda poništava volju većine u Zastupničkom domu.

Bakir Izetbegović, 24. septembar 2020.

Međutim, kad je otklanjanje asimetrije u ovlastima Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS u pitanju, SDA je u protekle dvije godine zauzimala različite stavove.

Podsjećamo, nakon jednog u nizu sastanaka koji su tokom 2018. godine održani u pokušaju iznalaženja rješenja o izmjenama Izbornog zakona BiH, a koji se nakon odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića postavio pred političke subjekte u BiH, SDA, SDP, DF i SBB iznijeli su svoj zajedničko viđenje kada se radi o, kako je i tada navedeno, “asimetriji nadležnosti Doma naroda Federalnog parlamenta i Vijeća naroda Republike Srpske”.

Tako su u aprilu mjesecu 2018. godine pomenute stranke predložile “uklanjanje asimetrije kada su u pitanju nadležnosti Doma naroda Federalnog parlamenta i Vijeća naroda Republike Srpske” na način “da Dom naroda FBiH bude nadležan za odlučivanje o ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa, a ne da bude, kako je to slučaj sada, zakonodavac s istim kompetencijama ili čak i većim od Predstavničkog doma”.

Međutim, reagujući na najave predsjednika SNSD-a i novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Milorada Dodika o ukidanju Vijeća naroda Republike Srpske, na šta je Istinomjer dao svoj osvrt, SDA je u novembru 2018. godine promijenila svoj stav o načinu uklanjanja asimetrije kada su u pitanju nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS.

Naime, u svom saopštenju za javnost, 19. 11. 2018. godine SDA je “cijeneći vrlo neodgovornom izjavu i prijetnju Milorada Dodika da će entitet RS, ukoliko ne bude popunjen Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pristupiti ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda RS”, između ostalog predložila novo rješenje:

Pravo rješenje je, a to će SDA i predložiti, da se u zaštitu vitalnog nacionalnog interesa uvedu simetrični mehanizmi u oba doma parlamenata bh. entiteta. Vijeće naroda RS treba da postane zakonodavni dom u punom kapacitetu kao što je to i Dom naroda u Parlamentu Federacije BiH.

Stranka demokratske akcije, 19. novembar 2018.

Dakle, u svom javnom istupu od 24. 9. 2020. godine Bakir Izetbegović je “u kontekstu otklanjanja asimetrije u ovlastima Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a” iznio suprotan stav od onog koji je SDA zauzela u navedenom saopštenju iz novembra 2018. godine, vrativši se istovremeno na stajalište koje je ovaj politički subjekt po tom pitanju imao u aprilu mjesecu 2018. godine.

Ovim Istinomjer stav Bakira Izetbegovića po pitanju otklanjanja asimetrije u ovlastima Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!