Izborni cirkus

Izborni cirkus u kampanji za Opšte izbore 2014

cirkusIstinomjer je pokrenuo novu rubriku pod nazivom “Izborni cirkus”, koja je posvećena svim nevjerovatnim stvarima koje imamo prilike čuti i vidjeti u predizbornoj kampanji za Opšte/opće izbore 2014. godine. “Istinomjer” obično ocjenjuje istinitost, dosljednost i ispunjenost datih obećanja, no predizborna kampanja svakodnevno “proizvodi” mnoštvo apsurdnih, nelogičnih, pa i komičnih izjava, koje se ne mogu ocijeniti po ovim kriterijima, ali svakako predstavljaju dio kampanje i jedan od pokazatelja odgovornosti onih koji se takmiče za osvajanje vlasti. Sve ovakve izjave smo, stoga, sakupili i izdvojili u posebnu rubriku.

Od početka izborne kampanje, Istinomjer je objavio više izjava kandidata/kinja koji/e učestvuju u izbornoj utrci, datih na izbornim skupovima, debatnim emisijama, ali i u printanim medijima i na internet portalima. Pored samih izjava, u ovoj rubrici mogu se vidjeti i “biseri” sa propagandnih materijala stranaka koje učestvuju u izborima, poput poziva na “proslavu ukidanja kantona sa Crvenom jabukom” NSRzB-a, ili slogana “Cunami pravednosti” SBB-a.

Neke od izjava koje su uvrštene u “Izborni cirkus”, dali su, recimo, Željka Cvijanović, aktuelna premijerka RS-a i kandidatkinja SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH, koja je na izbornom skupu u Istočnom Sarajevu rekla kako u “Sarajevo nosi bijele gumene čizme jer tamo ima mnogo blata”; Samir Lemeš, kandidat DF-a za Skupštinu ZDK, koji je na predizbornom skupu u Zenici izjavio kako mu je cilj da pomrsi račune bendu Dubioza Kolektiv, tako što će toliko popraviti stanje u zemlji da će oni pjevati samo ljubavne pjesme; ali i mnogi drugi/e kandidati/kinje. Više nego “interesantnu” izjavu dao je i Mladen Ivanković Lijanović u debatnoj emisiji na BHT 1 u kojoj je iznijeosvoje viđenje uzroka korupcije u BiH.

“Ja kad sam bio priveden na pet mjesta, ured do ureda, je meni govorilo ko si šta si i sve takve podatke. Pa ja kažem, gospodo, imate IDEA Agencija za identifikacione dokumente u Banjaluci, pritisni to dugme i povuci. To nam daje korupciju. Dok ljudi nemaju transparentan rad to je jedan od osnovnih uzroka nastanka korupcije”, izjavio je Ivanković Lijanović.

I Milorad Dodik je na skupu SNSD-a u Istočnom Sarajevu imao veoma zanimljivu prijeteću izjavu kada je rekao da će radnici RAOP-a dobiti svoje plate prema sudskim rješenjima, ali samo u slučaju da niko od njih ne ide na BN televiziju.

Sve izjave u rubrici “Izborni cirkus” možete naći na ovom linku: https://istinomjer.ba/izborni-cirkus/

Pitajte Istinomjer!