Istinomjer učestvuje u izradi najveće fact-checking baze podataka za evropske izbore

U cilju stvaranja sveobuhvatne baze podataka za provjeru činjenica koja je usmjerena na izbore za Evropski parlament 2024, Istinomjer je, uz podršku Googlea, ostvario saradnju s Evropskom mrežom standarda za provjeru činjenica (EFCSN) i koalicijom od preko 40 organizacija za provjeru činjenica širom Evrope unutar projekta Elections24Check.

Ova jedinstvena otvorena baza podataka prikuplja i kategoriše provjere činjenica koje se tiču politike, razotkrivanja dezinformacija, “prebunking” članaka i narativnih izvještaja o transkontinentalnim trendovima, o kojima u okviru spomenutog projekta izvještava koalicija od preko 40 evropskih organizacija za provjeru činjenica.

Fokus projekta stavljen je na provjeru tvrdnji u vezi s izborima za Evropski parlament 2024. Korisnici/e ove baze mogu pretraživati i filtrirati članke na različitim jezicima koji se odnose na određene zemlje i političke stranke, te na određene teme, kao što su klimatske promjene, sigurnost ili odbrana. Cilj je baze povećati međudržavnu saradnju i djelovati kao resurs za građane/ke Evropske unije prije izbora, koji su zakazani za juni.

Dio projekta su i statističke informacije o trendovima dezinformacija tokom izbora, koje će postati dostupne kada organizacije unesu svoje podatke, a istraživači će imati mogućnost zatražiti pristup kompletnom setu podataka.

Organizacije koje sudjeluju u provjeravanju činjenica također će objaviti izvještaje analizirajući podatke.

Predsjednik EFCSN-a Carlos Hernández-Echevarría rekao je kako će projekat Elections24Check ponuditi sistem ranog otkrivanja online dezinformacija za cijeli kontinent.

Fact-checking organizacije koje učestvuju u projektu ne pokrivaju samo EU nego i širu zajednicu susjednih evropskih zemalja. To je važno, jer dezinformacije putuju naširoko, preko granica”, kazao je Hernández-Echevarría.

Potpredsjednica vladinih poslova i javne politike za Evropu u Googleu Annette Kroeber-Riel rekla je da je iznimno važna podrška radu fact-checking organizacija.

“Ponosni smo što podržavamo rad fact-checking organizacija širom Evrope u ovom ključnom trenutku, jer dezinformacije koje se tiču izbora mogu putovati preko granica i tako potkopati demokratske procese. Ova inicijativa, koju predvode EFCSN i njenih više od 40 članica, omogućit će kvalitetne informacije za birače/ice i utrti put izbornim koalicijama u budućnosti”, dodala je.

Organizacije koje doprinose provjeravanju činjenica obavezale su se na transparentnost, nepristrasnost i novinarsku izvrsnost te su fokusirane da služe javnom interesu, kako je i utvrđeno Evropskim kodeksom standarda za nezavisne fact-checking organizacije.

Bazi podataka možete pristupiti na sljedećem linku: https://elections24.efcsn.com/.

 

Pitajte Istinomjer!