Neispunjeno

Istekao rok: RS još uvijek nije dobila biobanku

Ranko Škrbić

U Kliničkom centru Banja Luka do kraja ove godine trebalo bi da bude formirana biobanka koja podrazumijeva savremeni način arhiviranja tkiva uzetih od pacijenata iz Republike Srpske (RS), najavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić. “Nakon što bude formirana ona će vrlo brzo prerasti u nacionalnu biobanku ili nacionalni arhiv tkiva RS”, dodao je Škrbić.

(Tip.ba, 17. 6. 2011.)

Komentar:

Magazin Fokus je 1. 2. ove godine objavio intervju sa ministrom Škrbićem, u kojem je aktuelizirano pitanje biobanke: “Nedavno ste najavili i formiranje biobanke u UKC-u Banja Luka, koja podrazumijeva savremeni način arhiviranja tkiva uzetih od pacijenata iz Srpske. ŠKRBIĆ: Trenutno sva tkiva, koja se rutinski uzimaju tokom operacija ili dijagnostičkih procedura, čuvamo u Zavodu za patologiju u Banjoj Luci, što predstvalja njegovu svojinu i značajan nacionalni resurs. Međutim, ta arhiva bi sutra mogla da predstavlja značajan zahvat u smislu daljih istraživanja i međunarodnih povezivanja. U narednom periodu želimo da napravimo nacionalni arhiv, te da sve imamo na jednom mjestu.”
Biobanka, kako je i sam potvrdio ministar Škrbić, još uvijek nije formirana. Obećanje koje je dao u junu 2011. godine nije ispunjeno, a “naredni period”, koji ministar spominje, djeluje kao pokušaj “razvodnjavanja” vrlo preciznog obećanja o formiranju biobanke do kraja 2011. godine.

Pitajte Istinomjer!