Analize

Ispunjenost obećanja u prvih 100 dana rada Vlade RS te neistine u vezi s ovlaštenjima visokog predstavnika i stopom fertiliteta u BiH

Protekle sedmice Istinomjer je, pored ostalog, zabilježio dvije neistinite tvrdnje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića date u kontekstu ovlaštenja visokog predstavnika u BiH, kao i onu zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Adnana Delića (NiP), koja se odnosila na stopu fertiliteta u BiH. U okviru monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja objavili smo i izvještaj o ispunjenosti predizbornih obećanja Vlade RS u prvih 100 dana njenog rada.

U javnom istupu 11.4.2023. godine, komentarišući proces formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH, Dragan Čović je ustvrdio da visoki predstavnici mogu donositi odluke, ali da su one kratkoročne, te dodao da jedino predstavnici tri konstitutivna naroda i svi oni koji legitimno budu izabrani mogu u parlamentima Bosne i Hercegovine promijeniti izborno zakonodavstvo. S obzirom na bonska ovlaštenja koja ima visoki predstavnik u BiH te činjenicu da je Christian Schmidt već u dva navrata vršio izmjene Izbornog zakona BiH koje su trajno stupile na snagu, tvrdnje Dragana Čovića da su odluke visokih predstavnika u BiH kratkoročne te da samo Parlamentarna skupština BiH može mijenjati Izborni zakon BiH Istinomjer je ocijenio neistinitim.

Adnan Delić je tokom prošle sedmice izjavio da će, ukoliko bude potvrđen kao federalni ministar rada i socijalne politike, raditi na izradi demografske strategije te ustvrdio da BiH ima najnižu stopu fertiliteta u Evropi – 1,25. Pozivajući se na podatke koje su objavili Agencija za statistiku BiH i Eurostat, Istinomjer je utvrdio da stopa fertiliteta u BiH iznosi 1,19, te da je druga najniža u Evropi, ocijenivši tako tvrdnju Adnana Delića neistinitom.

Kako su pokazali rezultati monitoringa Istinomjera objavljeni 14.4.2023. godine, tokom prvih 100 dana mandata Vlade Republike Srpske (RS) provođene su aktivnosti na ispunjavanju 54 od ukupno 113 datih predizbornih obećanja partija koje su formirale ovaj nivo izvršne vlasti. Jedno obećanje, koje su na predizbornim skupovima održanim u Ribniku i Derventi dali Milorad Dodik i Željka Cvijanović, a u okviru koga je rečeno da neće doći do promjena cijena struje, ocijenjeno je kao prekršeno. Podsjećamo da je Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) 12. decembra 2022. godine odobrila prijedlog Elektroprivrede RS kojim se predviđa uvođenje blok-tarifa za potrošnju struje za domaćinstva.

Rezultate monitoringa možete pogledati OVDJE.

 

Izgradnja dječijeg igrališta u parku “Mladen Stojanović” u Banjoj Luci okončana je 12.3.2023. godine te je prošle sedmice Istinomjer ispunjenim ocijenio obećanje gradonačelnika Draška Stanivukovića. Podsjećamo, Stanivuković je 4.3.2023. godine izjavio da će projekat izgradnje navedenog igrališta biti okončan u roku mjesec.

Protekle sedmice pažnju Istinomjera privuklo je i obećanje članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je izjavila da će uskoro sve trudnice u Republici Srpskoj imati pristup prenatalnim testovima.

“Očekujem da bismo negdje s prvim julom, tako je procjena, prema ovim procedurama, mogli da otvorimo pristup svim trudnicama da uđu u taj sistem UKC-a”, najavila je Cvijanović, a Istinomjer će pratiti da li će ovo obećanje biti ispunjeno u navedenom roku.

Na kraju, Istinomjer će pratiti i da li će, kako je to prošle sedmice najavio premijer USK Mustafa Ružnić, prostorni plan ovog kantona biti izrađen i prezentiran u narednih 50 dana.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!