Ispunjeno

Imenovana prva Vlada Kantona 10 bez HDZ-a BiH

Nakon što je na konferenciji za štampu, održanoj 3. 10. 2019. godine, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Kantona 10 (Livanjskog kantona) Branko Ivković optužio šest zastupnika HDZ-a BiH u Skupštini tog kantona da “ne poštuju odluke viših stranačkih instanci, te da svojim soliranjem nanose štetu stranci”, 11. 10. 2019. godine uslijedila je i reakcija Predsjedništva HDZ-a BiH.

Traži se od Kluba HDZ-a BiH i Skupštine HBŽ da ODMAH poništi sve odluke koje su inicirane i donesene od strane Kluba HDZ-a BiH na izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegbosanske županije, kao i da se zaustave sve druge političke aktivnosti koje nisu usaglašene u okviru ŽO HDZ-a BiH HBŽ.

Predsjedništvo HDZ-a BiH, 11. 10. 2019.

Pored navedenog, u Odluci je stajalo i da će, “u slučaju nepoštivanja navedenih zaključaka, stranačka tijela biti prinuđena utvrditi odgovornost i sankcionirati kako pojedinca, tako i organizaciju HDZ-a BiH koja ne postupi u skladu sa Statutom HDZ-a BiH i navedenim zaključcima”.

Podsjećamo, na pomenutoj konferenciji za štampu Ivković je izjavio da se “razgovorima pokušalo doći do unutarstranačkog dogovora kada je u pitanju bio proces formiranja nove kantonalne vlasti, te smjena članova Skupštine ŠGD Hercegbosanske šume”, te dodao:

Prema statutu stranke, natpolovičnom većinom nazočnih članova Županijskog odbora HDZ-a BiH HBŽ-a za mandatara je izabran aktualni predsjednik Vlade HBŽ-a i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Livno Ivan Jozić i ta odluka upućena je dalje prema Skupštini HBŽ-a.

Branko Ivković, 3. 10. 2019.

Kako je Ivković dalje naveo, zastupnici HDZ-a BiH iz Tomislav-Grada ignorirali su tu odluku:

Ta grupacija unutar općinske organizacije Tomislav-Grad, koja u trenutnom sazivu Skupštine HBŽ-a od osam zastupnika HDZ-a BiH ima njih šest, jednostavno se oglušila i odbila poštivati odluke stranke. Krenuli su u soliranje i samoinicijativno su unutar Kluba zastupnika HDZ-a BiH izglasali odluku da kandidat za sastavljanje nove vlade bude Ivan Vukadin.

Branko Ivković, 3. 10. 2019.

U skladu sa pomenutim zaključcima od oktobra 2019. godine, Ivković je 3. 3. 2020. godine potvrdio da su tadašnji načelnik Tomislav-Grada Ivan Vukadin, ali i zastupnici u Skupštini Kantona 10 Robert Bagarić i Ante Tadić, “dobili rješenja o isključenju iz stranke na 30 dana, a kao razlozi za takvu odluku navode se kršenje Statuta i odluka Predsjedništva HDZ-a BiH, kao i odluka Županijskog odbora HDZ-a BiH”.

Ističući da je o navedenim isključenjima predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović informirao Predsjedništvo HDZ-a BiH, Ivković je dodao:

Ova privremena mjera o isključenju iz stranke će se poništiti ukoliko se ispoštuju sve zacrtane odluke Predsjedništva HDZ-a BiH vezano za mandatara nove županijske vlade i odluka koje se odnose na smjenu tijela ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o Kupres.

Branko Ivković, 3. 3. 2020.

Međutim, Vukadin se oglušio o pozive i upozorenja iz HDZ-a BiH, te je 8. 6. 2020. godine rukovodstvo Skupštine Kantona 10 donijelo odluku da ga imenuje za mandatara Vlade ovog kantona, a unutar većine koja ga je izglasala nije bilo zastupnika HDZ-a BiH.

Ubrzo nakon toga, Ivan Vukadin je osnovao novi politički subjekat pod nazivom Hrvatski nacionalni pomak, te najavio imenovanje nove Vlade Kantona 10:

U ulozi mandatara počinju razgovori sa svim političkim opcijama koje participiraju u Skupštini Hercegbosanske županije. Ja sam uvjeren da će nakon prvog kruga razgovora biti poznata i većina koja će biti procijenjena i dogovorena u drugom krugu razgovora, tih potrebnih 17 ruku za sastav nove Vlade HBŽ-a.

Ivan Vukadin, 24. 6. 2020.

Kako je Vukadin i najavio, 21. 12. 2020. godine imenovana je nova Vlada Kantona 10 za koju je u najvećem zakonodavnom tijelu tog kantona glasalo 17 od ukupno 35 zastupnika.

Vladu na čelu sa Vukadinom podržali su zastupnici ispred sedam političkih subjekata, i to Hrvatskog nacionalnog pomaka, Kantonalne nezavisne liste, HDZ-a 1990, HRS-a, SDP-a BiH, SDA, Srpske liste, kao i dva zastupnika SNSD-a koji su, zbog odluke da podrže novu Vladu, u međuvremenu isključeni iz te stranke.

Ministri u novoizabranoj Vladi Kantona 10 bit će Gordana Nakić, Mario Lovrić, Draško Dalić, Božo Perić, Hikmet Hodžić, Momčilo Bajić, Milan Bašić i Dijana Puzigaća, čime prvi put, nakon 26 godina, HDZ BiH u ovom kantonu neće biti dijelom vladajuće većine.

Prilikom predstavljanja programa rada nove Vlade, Vukadin je, pored ostalog, izjavio:

Kao predsjednik Vlade i predstavnik Kluba Hrvata učinit ću sve da ovaj kanton bude primjer čitavoj BiH, pokazujući da su dogovori mogući unatoč političkim razlikama i oprečnim interesima. Tražit ću i pronaći ono što je svima zajedničko. Pregovori koji su predugo trajali pokazali su da se kompromis može naći. Kompromis je uvijek gubitak i dobitak za svaku stranu. Na kraju, birači su nas birali kako bi radili, a ne samo pregovarali.

Ivan Vukadin, 21. 12. 2020.

Ovim Istinomjer obećanje Ivana Vukadina u vezi imenovanja nove Vlade Kantona 10 ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!