Analize

Imaju li tuneli Vranduk i Karaula, te novi most u Mostaru upotrebnu dozvolu?

Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH, gostujući u programu Hayat TV, govorio je, između ostalog, i o problemima sa neophodnim dozvolama zbog kojih je, nekoliko dana nakon otvaranja, zatvorena zenička zaobilaznica na Koridoru Vc, o čemu je Istinomjer ranije pisao. Terzić je tada kazao da pojedini građevinski objekti na magistralnim cestama u Federaciji BiH nemaju upotrebnu dozvolu.

Šta mislite, je li iko ikad pit’o? Ima li upotrebnu dozvolu tunel Karaula? Ima li upotrebnu dozvolu tunel Vranduk? Ima li upotrebnu dozvolu bilo koji most na Neretvi, itd? Ja ću vam reći: Nemaju.

Adnan Terzić, 13. 1. 2021.

Tragom ove Terzićeve izjave, Istinomjer se obratio Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP). Pitali smo da li navedeni objekti na magistralnim cestama imaju upotrebnu dozvolu. Također, kako nam je kazao Ejub Salkić, glavni federalni urbanistički inspektor, svi mostovi na Neretvi iz pravca Sarajeva do Mostara su izgrađeni prije rata. Jedini novi most na području Mostara je most Avenija-Sutina, koji je otvoren početkom februara 2018. godine. Iz FUZP-a je saopćeno sljedeće:

Po pitanjima iz predmeta vašeg upita, obavještavamo Vas da Federalna uprava za inspekcijske poslove ranije nije imala saznanja, prijava, niti zaprimala zahtjeve nadležnog Federalnog ministarstva prostornog uređenja i građenja povodom tunela Vranduk i Karaula, kao i mosta Avenija-Sutina u Mostaru. Na osnovu navoda iz medija, evidentiranih zahtjeva i upita građana po konkretnom pitanju inspekcijskog nadzora, Federalni urbanističko-ekološki inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove poduzima radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa važećim propisima. Raspolažemo relevantnim informacijama potrebnim i vezanim za dalji tok inspekcijskog nadzora, a u cilju provjere zakonitosti i pravilnosti rada subjekta nadzora. Nadalje, a po pitanju radnji koje slijede, primarno u interesu efikasnosti i zaštite samog postupka inspekcijskog nadzora, tek nakon cjelovitog utvrđivanja činjeničnog stanja i shodno rezultatima inspekcijskih nadzora, javnost će biti blagovremeno obaviještena.

 

FUZIP, 15. 1. 2021.

Ejub Salkić, glavni federalni urbanistički inspektor, objasnio nam je tokom telefonskog poziva kako će teći ova procedura i koji su njeni mogući ishodi.

Kontrole kreću već naredne sedmice. Ukoliko bilo koji građevinski objekat ne bude imao neophodne dozvole, isti će odmah biti zatvoren.

Ejub Salkić, 15. 1. 2021.

Istinomjer se obratio Ljubi Pravdiću, direktoru JP Ceste FBiH, kao i službenicima ovog javnog preduzeća sa upitom imaju li objekti koje Adnan Terzić spominje upotrebnu dozvolu, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili.

S obzirom na to da se sada čekaju rezultati inspekcijskog nadzora FUZIP-a, kojim će biti utvrđeno imaju li ranije pomenuti objekti upotrebnu dozvolu, Istinomjer će nakon toga utvrditi istinitost izjave Adnana Terzića o objektima za koje on tvrdi da ne posjeduju upotrebnu dozvolu.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!