Neispunjeno

Zenička obilaznica zatvorena sedam dana nakon puštanja u promet

Tri dionice koje čine zeničku obilaznicu puštene su u promet 1. decembra 2020. godine u 15 sati, stoji u obavještenju na web stranici JP Autoceste. Sedam dana kasnije, dionica je zatvorena zbog radova i neishodovanih upotrebnih dozvola.

Podsjećamo, radovi na nastavku ovog dijela Koridora Vc svečano su započeli krajem septembra 2014. godine. Tada je počela izgradnja dionice Drivuša – Klopče, dok je rok za završetak radova bio 30 mjeseci, odnosno do polovine 2017. godine. Sa nešto više od godinu zakašnjenja, u novembru 2018. godine, Autoceste FBiH su objavile videoprilog u kojem se navodi da su tehnički radovi završeni, te da je u toku priprema dokumentacije za tehnički prijem.

Kasnilo se sa radovima i na poddionici Klopče – Donja Gračanica, čiji je završetak najavljen za polovinu 2019. godine, da bi tek početkom maja 2020. godine bilo završeno spajanje dvije strane vijadukta Babina Rijeka na toj dionici. Tada je rečeno da će kompletni radovi na vijaduktu biti okončani za dva i po mjeseca.

Od početka gradnje zenička obilaznica, koja je duga 11 kilometara, predstavlja najzahtjevniji poduhvat na Koridoru 5C i to uglavnom zbog karakteristika terena, velikog broja klizišta i podzemnih voda. Ovaj značajan projekat će biti završen do novembra. Radi se o dionicama Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i o dijelu dionice Donja Gračanica – Tunel Zenica.

JP Autoceste FBiH, 30. 6. 2020.

Predstavnik JP Autoceste FBiH Reuf Kadrić u augustu je rekao da će radovi na ovoj dionici puta biti završeni do 25. novembra.

Cilj nam je da državi na Dan državnosti poklonimo nove kilometre autoputa A1 koji će u narednom periodu, s obzirom da se nailazi na mnogo lakše terene za rad, spojiti sjever naše zemlje s morem.

Reuf Kadrić, 12. 8. 2020.

Ipak, na Dan državnosti BiH svečanog otvaranja nije bilo zbog, kako je navedeno iz JP Autoceste, pandemije koronavirusa. Novinari, koji su tom prilikom pozvani da obiđu put, izvijestili su da radovi na ovoj dionici još uvijek nisu okončani. Portal Klix je objavio da su radne dizalice i dalje na lokacijama, te da radovi na naplatnim rampama nisu bili završeni.

Na sjednici Vlade FBiH, održanoj 26. novembra, izmijenjena je Uredba o naplati naknade za korištenje autoceste A1, te je formirana cijena za ovaj dio puta koja će iznositi, ovisno o klasi vozila, od 1 do 4,50 KM. Odluka o izmjeni Uredbe objavljena je u Službenom listu FBiH 27. novembra.

Sedam dana nakon zvaničnog završetka radova, zenička obilaznica je zvanično puštena u promet 1. decembra u 15 sati. Dan kasnije, Istinomjer je ovo obećanje JP Autocesta ocijenio kao ispunjeno sa zakašnjenjem.

U petak, 4. decembra, televizija N1 objavila je priču “Zašto JP Autoceste FBiH riskiraju živote građana?”, u kojoj donose izjavu glavnog federalnog građevinskog inspektora Ejuba Salkića te dopis Federalnog ministarstva prostornog uređenja, kojim je potvrđeno da zenička obilaznica nema sve potrebne dozvole za puštanje u promet.

Dao sam nalog inspektoru. On je trenutno na gradilištu, piše zapisnik. Ukoliko ne danas, sigurno do ponedjeljka poslat ćemo rješenje o zatvaranju dionice.

Ejub Salkić, 4. 12. 2020.

Ministarstvo prostornog uređenja FBiH za N1 je potvrdilo da nijedna od tri podionice Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica, te dio poddionice Gračanica – Tunel Zenica nema upotrebnu dozvolu, odnosno da nije završen tehnički prijem.

U kratkoj objavi na web stranici JP Autoceste FBiH od 5. decembra stoji da je dionica autoceste A1 zenička zaobilaznica zatvorena zbog radova na dilatacijama mosta Klopče. BIHAMK je istog dana, u svojoj redovnoj informaciji za vozače, naveo da je za promet zatvoren pravac Zenica jug – Zenica sjever.

Portal Klix je 7. decembra objavio informaciju da je napravljeno Rješenje o zabrani upotrebe objekta te da će istog dana biti dostavljeno JP Autoceste, što je za ovaj portal potvrdio Ejub Salkić.

U petak sam rekao da je inspektor na terenu, Rješenje je napravljeno i ono će biti dostavljeno Autocestama Federacije Bosne i Hercegovine, jer nemaju upotrebnu dozvolu. U petak nisu htjeli potpisati zapisnik, ali mi ćemo danas izdati Rješenje o zabrani upotrebe objekta, jer je to za nas još uvijek objekat u gradnji i takav će biti dok ne dobiju dozvole.

Ejub Salkić, 7. 12. 2020.

Na osnovu BIHAMK-ovog dnevnog izvještaja, domaći mediji su 8. decembra izvijestili da je zenička obilaznica za promet zatvorena u oba smjera.

Sedam dana nakon što je za promet otvoreno 11 kilometara autoputa prema sjeveru zemlje, zbog nezavršenih radova i činjenice da nisu ishodovane potrebne upotrebne dozvole, taj dio autoputa A1 zatvoren je za saobraćaj.

Imajući u vidu da je otvaranje zeničke obilaznice kasnilo, te da je nakon građevinske inspekcije utvrđeno da dionica nema upotrebnu dozvolu, obećanje JP Autoceste FBiH, da će radovi biti završeni u novembru, Istinomjer ocjenjuje kao neispunjeno.

Napomena: Obećanje JP Autoceste FBiH, da će zenička obilaznica biti završena u novembru, Istinomjer je 2. decembra ocijenjeno kao ispunjeno sa zakašnjenjem. Imajući u vidu da je dionica 8. decembra zatvorena za saobraćaj, te da je iz nadležnog ministarstva potvrđeno da nedostaju upotrebne dozvole, ocjena je promijenjena u neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!