Hujić nije obavio “dužnost” koju je 2016. godine obećao građanima B. Petrovca

Ovakve vrste kandidatura izborna legislativa u BiH predviđa, ali ćemo ovom prilikom podsjetiti i na obećanje koje je Hujić dao građanima Bosanskog Petrovca kao kandidat za načelničku poziciju na Lokalnim izborima 2016. godine.

Praksa da se načelnici opština i gradonačelnici koji su od strane građana dobili mandate na lokalnim izborima, još na polovini svojih tekućih mandata kandiduju na opštim izborima za neka od zakonodavnih tijela, nije nova. Međutim, na Opštim izborima 2018. godine takvih kandidatura bilo je više nego ranije, te je Istinomjer na tu temu pisao analizu pod naslovom Načelnici na opštim izborima-nedosljednost koja je u skladu sa zakonom.

Nakon što je Centralna izborna komisija donijela Odluku o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata Opših izbora 2018. godine, još uvijek aktuelni načelnik Bosanskog Petrovca, Zlatko Hujić potvrdio je da će naredne četiri godine biti zastupnik u Skupštini Unsko-sanskog kantona, te da napušta funkciju načelnika. Time će, u skladu sa Izbornim zakonom BiH u toj opštini morati biti provedeni prijevremeni izbori za upražnjeno mjesto načelnika ove opštine.

Napominjemo, Hujić je kao aktuelni načelnik svoje opštine na Opštim izborima 2018. godine ispred koalicije A-SDA-POMAK-ZAJEDNO osvojio zastupnički mandat za Skupštinu USK.

Naravno, takvu kandidaturu izborna legislativa u BiH predviđa, ali ćemo ovom prilikom podsjetiti na obećanje koje je Hujić dao građanima Bosanskog Petrovca kao kandidat za načelničku poziciju na Lokalnim izborima 2016. godine.

Tako je u intervjuu datom samo par dana pored pomenute izbore načelnik Hujić, koji je i u mandatu 2012.-2016. godine obnašao dužnost načelnika Bosanskog Petrovca, govoreći o svojim prethodim rezultatima naglasio:

…Osjećam da mi je dužnost da u još jednom mandatu to nastavim i ne dopustim da politika vođena iz drugih centara pokvari ono što smo uspjeli ostvariti ovdje.

Zlatko Hujić, 29.09.2016.

U nastavku razgovora sa novinarom, na pitanje šta ga je motivisalo da ponovo uđete u trku za načelnika opštine Bosanski Petrovac, Hujić se ponovo poziva na ranije postignute rezultate i kaže da “osjeća da mu je dužnost da u još jednom mandatu to nastavi i ne dopusti da politika vođena iz drugih centara pokvari ono što smo uspjeli ostvariti ovdje”.

Na kraju, Hujić je pozvao građane Bosanskog Petrovca da izađu na lokalne izbore, šaljući im jasnu poruku da sa njim njegovi građani uvijek znaju šta dobijaju:

Uz privredu, ovaj mandat ću posvetiti i sportu i kulturi pošto su sad stvoreni uslovi za to…Sa mnom moji građani uvijek znaju šta dobijaju…Pozivam ih da izađu na izbore i ocijene moj rad to je jedino relevantno. Mišljenje mog naroda je jedino do čega mi je stalo i nadam se da ćemo uspješno nastaviti dalje.

Zlatko Hujić, 29.09.2016.

Osvrćući se na dio izjave u kojoj Hujić kaže da sa njim njegovi “građani uvijek znaju šta dobijaju”, teško je zaključiti da su na dan Lokalnih izbora 2016. godine građani Bosanskog Petrovca mogli znati “šta dobijaju”, odnosno pretpostaviti da će Hujić nakon dvije godine napustiti načelničku poziciju preuzimajući svoj novi mandat kao zastupnik u Skupštini USK.

Obzirom da je Zlatko Hujić na polovini svog načelničkog mandata napustio tu funkciju, njegovom obećanju datom građanima Bosanskog Petrovca pred Lokalne izbore 2016. godine da će ”u još jednom mandatu” nastaviti započete procese te “posvetiti mandat sportu i kulturi” Istinomjer daje ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Borba protiv sistemske korupcije i nepotizma u javnim preduzećima KS

Nakon što je tzv. šestorka formirala Vladu Kantona Sarajevo (KS), krajem prošle godine, kao jedan od glavnih prioriteta...

Rekonstrukcija puta Babin Do – Šabići

Ugovori o izvođenju radova na putu Babin Do - Šabići, čija vrijednost iznosi 671 hiljadu KM potpisani su 24. maja 2019. godine, a radove finansira Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo putem...

Najavljeno skoro otvaranje ambulante u Hrasnom Brdu

U okviru Istinomjerovog istraživanja ispunjenosti predizbornih obećanja na lokalnom nivou u mandatu od 2016. do 2020. godine, jedno od 10 obećanja načelnika Opštine Novo Sarajevo, Nedžada Koldže koje...