Hoće li Narodna skupština RS raspustiti Skupštinu opštine Teslić?

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak ukoliko njegov opoziv na referendumu ne uspije.

Kao što je javnosti već poznato, na sjednici Skupštine opštine (SO) Teslić koja je održana 27.12.2018. godine, “više od dvije trećine odbornika u SO Teslić podržalo je inicijativu grupe odbornika za opoziv načelnika Milana Miličevića”.

Ubrzo zatim, glasovima 21 odbornika “za”, dok je šest bilo protiv,  31.01.2019. godine donesena je odluka o Miličevićevom opozivu, a kao datum za neposredno izjašnjavanje građana o tome tajnim glasanjem određen je 3. mart.

Građani Teslića su tako 03.03.2019. godine izašli na birališta odgovarajući na referendumsko pitanje “da li ste za opoziv /smjenu/ načelnika Opštine Teslić?”, a u skladu sa rezultatima Komisije za sprovođenje postupka opoziva, Miličevića je podržala većina građana ove opštine ostavljajući ga tako na mjestu prvog čovjeka Teslića.

Govoreći o nadolazećem referendumu, u jednom od svojih intervjua Miličević je još 19.02.2019. godine najavio svoj prvi korak ukoliko njegov opoziv ne uspije:

Ukoliko recimo ne budem opozvan, ono što ću iskoristiti kao svoje zakonsko pravo po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi je da ću pokrenuti inicijativu za raspuštanje Skupštine…To će ući dalje u proceduru preko Ministarstva lokalne samouprave i Narodne skupštine Republike Srpske koja će o tome donijeti odluku.

Milan Miličević, 19.02.2019.

Referendum u Tesliću je pored ostalog aktuelizirao i evidentne probleme u funkcionisanju provedbe tehničkog dijela izbornog procesa u Bosni i Hercegovini na šta se Istinomjer osvrnuo u analizi pod naslovom Referendum u Tesliću u kontekstu potrebe za tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Nakon što su na dan održavanja referenduma objavljeni prvi rezultati glasanja, načelnik Teslića je ponovio “da će pokrenuti proceduru raspuštanja Skupštine opštine Teslić”

U skladu sa najavljenim, na sjednici Opštinskog vijeća Teslić održanoj 21.03.2019. godine, Miličević je potvrdio da je na dan održavanja pomenute sjednice “zvanično Vladi Republike Srpske, odnosno nadležnom Ministarstvu uprave i lokalne samouprave uputio inicijativu za raspuštanje lokalnog parlamenta, očekujući savjestan odgovor Narodne skupštine Republike Srpske po ovom pitanju”, što je vidljivo iz priloženih dokumenata.

Podsjećamo, Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske članu 152. pored ostalog ostavlja mogućnost Narodnoj skupštini RS da raspusti opštinsku skupštinu ukoliko “nakon sprovedenog postupka opoziva gradonačelnika, načelnik opštine ne bude opozvan”.

Ovim Istinomjer obećanje načelnika Teslića, Milana Miličevića da će ukoliko ne bude opozvan pokrenuti inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Tesliće ocjenjuje ispunjenim, te ćemo pratiti kakva će biti odluka nadležnih institucija po pitanju ove inicijative.

(Istinomjer.ba)

Objavljen registar imovine koja je u vlasništvu Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša krajem maja ove...

“Vruć krompir” zabrane izvoza trupaca i uvođenja taksi entiteti prebacili državnom nivou

Sasvim je jasno da šumarski i drvoprerađivački sektor na području čitave BiH nisu uređeni na način na koji bi se velika šumska bogatstva i kapaciteti naše zemlje u ekonomskom pogledu iskoristili na...DF traži pooštravanje kazni za negiranje genocida

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Zlatko Miletić uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog dopuna Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno pooštravanje kazni za poricanje ili...