Ispunjeno

Raspuštanje Skupštine opštine Teslić-nakon Vlade RS na potezu Narodna skupština RS

Načelnik Opštine Teslić, Milan Miličević je još 19.02.2019. godine u jednom od svojih intervjua najavio svoj prvi korak ukoliko njegov opoziv na referendumu ne uspije.

Kao što je javnosti već poznato, na sjednici Skupštine opštine (SO) Teslić koja je održana 27.12.2018. godine, “više od dvije trećine odbornika u SO Teslić podržalo je inicijativu grupe odbornika za opoziv načelnika Milana Miličevića”.

Ubrzo zatim, glasovima 21 odbornika “za”, dok je šest bilo protiv, 31.01.2019. godine donesena je odluka o Miličevićevom opozivu, a kao datum za neposredno izjašnjavanje građana o tome tajnim glasanjem određen je 3. mart.

Građani Teslića su tako 03.03.2019. godine izašli na birališta odgovarajući na referendumsko pitanje “da li ste za opoziv /smjenu/ načelnika Opštine Teslić?”, a u skladu sa rezultatima Komisije za sprovođenje postupka opoziva, Miličevića je podržala većina građana ove opštine ostavljajući ga tako na mjestu prvog čovjeka Teslića.

Govoreći o nadolazećem referendumu, u jednom od svojih intervjua Miličević je još 19.02.2019. godine najavio svoj prvi korak ukoliko njegov opoziv ne uspije:

Ukoliko recimo ne budem opozvan, ono što ću iskoristiti kao svoje zakonsko pravo po novom Zakonu o lokalnoj samoupravi je da ću pokrenuti inicijativu za raspuštanje Skupštine…To će ući dalje u proceduru preko Ministarstva lokalne samouprave i Narodne skupštine Republike Srpske koja će o tome donijeti odluku.

Milan Miličević, 19.02.2019.

Referendum u Tesliću je pored ostalog aktuelizirao i evidentne probleme u funkcionisanju provedbe tehničkog dijela izbornog procesa u Bosni i Hercegovini na šta se Istinomjer osvrnuo u analizi pod naslovom Referendum u Tesliću u kontekstu potrebe za tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Nakon što su na dan održavanja referenduma objavljeni prvi rezultati glasanja, načelnik Teslića je ponovio “da će pokrenuti proceduru raspuštanja Skupštine opštine Teslić”

U skladu sa najavljenim, na sjednici Opštinskog vijeća Teslić održanoj 21.03.2019. godine, Miličević je potvrdio da je na dan održavanja pomenute sjednice “zvanično Vladi Republike Srpske, odnosno nadležnom Ministarstvu uprave i lokalne samouprave uputio inicijativu za raspuštanje lokalnog parlamenta, očekujući savjestan odgovor Narodne skupštine Republike Srpske po ovom pitanju”, što je vidljivo iz priloženih dokumenata.

Podsjećamo, Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srpske članu 152. pored ostalog ostavlja mogućnost Narodnoj skupštini RS da raspusti opštinsku skupštinu ukoliko “nakon sprovedenog postupka opoziva gradonačelnika, načelnik opštine ne bude opozvan”.

Tako je Vlada Republike Srpske na svojoj 38. sjednici održanoj 19.09.2019. godine u Banjaluci prihvatila Inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Teslić te “zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da Inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Teslić, u skladu sa zakonom, dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske na dalje postupanje.”

Ovim Istinomjer obećanje načelnika Teslića, Milana Miličevića da će ukoliko ne bude opozvan pokrenuti inicijativu za raspuštanje Skupštine opštine Tesliće ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!