Nedosljedno

Helez podržao ulazak SNSD-a u Vijeće ministara BiH

Potpredsjednik SDP-a BiH Zukan Helez glasao je potvrdno za imenovanje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PD PSBiH) 25.1.2023. godine, nakon koje je njegov mandat u ovom domu okončan, shodno činjenici da je imenovan za ministra odbrane BiH. U novom sazivu Vijeća ministara BiH uz SDP BiH nalazi se i SNSD, iako je Helez najavio da će se zalagati za formiranje državne vlasti bez ove stranke.

Izvor: FENA

Naime, Helez je sredinom oktobra 2022. godine u intervjuu za agenciju Anadolija izjavio da će mu biti “satisfakcija i zadovoljstvo” izbaciti SNSD iz vlasti:

Moj lični stav će biti da se eliminiše iz vlasti Milorad Dodik i SNSD, jer su oni najviše vršili blokade unutar državnog parlamenta i Predstavničkog doma i Doma naroda PS BiH i najviše su kočili Bosnu i Hercegovinu na putu ka euroatlantskim integracijama. Čak otvoreno kažu, njihov lider kaže, da su oni za to da se entitet RS otcijepi od BiH što nijedan čovjek u BiH koji voli ovu državu neće nikada na to pristati i to dozvoliti. I zašto bismo Milorada Dodika i SNSD držali u vlasti. Meni će biti satisfakcija i zadovoljstvo da ih izbacimo iz vlasti.

Zukan Helez, 12.10.2022.

Ipak, nekoliko mjeseci kasnije, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić potpisao je sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH s Miloradom Dodikom (SNSD) i Draganom Čovićem (HDZ BiH).

U skladu s potpisanim sporazumom, stranke sudionice predložile su kandidate za ministre, zamjenike ministara i zamjenike predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. Među kandidatima našlo se i ime Zukana Heleza, i to na poziciji ministra odbrane i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

PD PSBiH glasao je o imenovanju novog saziva Vijeća ministara BiH 25.1.2023. godine. Za predloženi sastav glasala su 23 poslanika/ce, dok je 19 bilo protiv, čime je izabran novi saziv Vijeća ministara BiH.

Uprkos najavi da će se zalagati u smjeru izbacivanja SNSD-a iz vlasti, Zukan Helez podržao je imenovanje Vijeća ministara BiH u kojem se nalazi nekoliko članova SNSD-a.

Pored predsjedavajuće Borjane Krišto (HDZ BiH), ministri/ce u novom sazivu Vijeća ministara bit će: ministar finansija i trezora Zoran Tegeltija (SNSD), ministar odbrane Zukan Helez (SDP BiH), ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković (NiP), ministar sigurnosti Nenad Nešić (DNS), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD), ministar komunikacija i prometa Edin Forto (Naša stranka), ministar pravde Davor Bunoza (HDZ BiH), ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) i ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić (BH Zeleni).

SNSD će biti zastupljen i u Ministarstvu odbrane BiH, kojeg predvodi upravo Helez, budući da je za njegovog zamjenika imenovan Aleksandar Goganović iz ove stranke.

Shodno navedenom, stav Zukana Heleza po pitanju podrške učešću SNSD-a u Vijeću ministara BiH Istinomjer ocjenjuje nedosljednim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!