Neistina

HDZ BiH u Travniku ima više od “jednog ili dva vijećnika”

Na predizbornom skupu Naroda i Pravde (NiP), održanom u sarajevskom Domu mladih, lider ove partije Elmedin Konaković u svom se obraćanju osvrnuo i na koalicije koje je Stranka demokratske akcije (SDA) uspostavljala s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ BiH) u općinskim vijećima u Srednjobosanskom kantonu (SBK) nakon Lokalnih izbora 2020. godine.

Foto: NiP / Facebook

U tom kontekstu, Konaković je iznio i tvrdnju koja se odnosila na broj vijećnika HDZ-a u Općinskom vijeću (OV) Travnik.

Najbolje vidite stanje kada odete u srednju Bosnu, pa odete u Fojnicu, u Busovaču, u Travnik, u Jajce i vidite u svakoj opštini koalicija HDZ – SDA. U svakoj. U Travniku je bio slučaj, ne znam jel’ HDZ ima jednog ili dva vijećnika, u kojem je SDA lagano i komotno mogla napraviti većinu sa ovim lijevim strankama.

Elmedin Konaković, 3.9.2022.

Uvidom u zvaničnu stranicu Općine Travnik na kojoj je objavljen sastav OV-a može se ustanoviti da HDZ BiH, koji je na izborima nastupio u koaliciji sa HSS – Stjepan Radić, ima osam mandata, a ne “jednog ili dva vijećnika”, kako je to ustvrdio Konaković.

S druge strane, SDP, kao deklarisano “lijeva stranka”, kako je to Konaković formulisao, u OV-u Travnik ima tri vijećnika, koliko ima i NiP, dok HDZ 1990 ima dva, a Koalicija za nedjeljiv i cjelovit Travnik NBL, LDS BiH ima jednog vijećnika. SDA u OV-u Travnik ima 14 vijećnika.

S obzirom na činjenicu da HDZ BiH u sastavu OV-a Travnik ima daleko više vijećnika od broja koji je spomenuo Elmedin Konaković, Istinomjer će njegovu tvrdnju ocijeniti kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!