Neistina

Greška u koracima Harisa Zahiragića

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) održao je 2. aprila 2021. godine konferenciju za novinare na kojoj je iznio nekoliko kritika na račun aktuelne Vlade KS-a, a zastupnik Haris Zahiragić se potpomogao i košarkaškim rječnikom.

FOTO: FENA

Ustavni sud Federacije BiH (FBiH) u martu ove godine donio je presudu da izmjene Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija KS-a, na osnovu kojih je došlo do formiranja novih ministarstava u Vladi KS-a, nisu u skladu sa Ustavom FBiH, o čemu je Istinomjer već pisao.

Kako bi objasnio svoj stav da su prilikom donošenja ovog zakona prekršene pravne procedure, Zahiragić je upotrijebio terminologiju iz košarke:

Ukoliko igrač, evo da karikiram, ukoliko igrač postigne koš, a prilikom postizanja koša učini dvokorak, taj koš se ne pika. Isto tako, ukoliko donesete zakon, a prilikom donošenja zakona prekršite vrlo bitne procedure, taj zakon se ne pika.

Haris Zahiragić, 2. 4. 2021.

U službenim pravilima košarkaške igre, napisanim u dokumentu kojeg je objavila Međunarodna košarkaška federacija (FIBA), a koji se nalazi i na stranici Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, u članu 25. “Koraci”, navodi se sljedeće:

Igrač koji hvata loptu dok napreduje ili po završetku vođenja, može da napravi dva koraka dok se zaustavlja, dodaje ili šutira loptu.

Službena pravila igre, 2018.

Shodno navedenom, igraču je dozvoljeno napraviti dva koraka s loptom prilikom šutiranja na koš, a greška u koracima se sudi ukoliko igrač napravi tri ili više koraka. Ova pravila su jasno objašnjena i u sljedećem videu:

S obzirom na to da je jasno da je koš postignut nakon napravljena dva koraka, odnosno nakon dvokoraka validan, Istinomjer izjavu Harisa Zahiragića koja ovo demantuje ocjenjuje neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!