Analize

Grad Trebinje: Treća godina mandata na čelu sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem

U trećoj godini mandata Gradske Uprave Trebinje, na čelu sa Mirkom Ćurićem, nastavljena je realizacija infrastrukturnih te projekata koji se odnose na socijalna davanja i unaprijeđenje turističke ponude Grada Trebinja.

Kraj druge i početak treće godine mandata Gradske Uprave Trebinja (mandatni period 2016 – 2020) obilježila je ostavka gradonačelnika Luke Petrovića, obzirom da je preuzeo funkciju generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”. Za Istinomjer je tada potvrđeno da će Petrovićev nasljednik, aktuelni gradonačelnik Trebinja, Mirko Ćurić nastaviti realizaciju započetih i projekata koji su u toku.

Početkom 2019. godine počela je realizacija projekta “Vodosnabdevanje lijeve obale” – alternativno napajanje s ciljem da Trebinje “ne ostaje bez pitke vode”. Početak radova na izgradnji podsistema vodosnabdijevanja u naseljima na lijevoj obali Trebišnjice ozvaničen je krajem marta ove godine.

Nakon što je dobijena građevinska dozvola za zapadnu obilaznicu Ljubovo – manastir Duži do Grada sunca započeli su radovi na relizaciji i ovog projekta.

Inače, do sada su realizovani projekti Izgradnja rezervoara Krš, rekonstrukcija i izgradnja dva cjevovoda: r. Hrupjela-Vinogradi i r. Krš-Školski centar te “Rekonstrukcija i izgradnja cjevovoda za vodosnabdijevanje u naseljima Vinogradi, Hrupjela i Podvori, izgradnja rezervoara u Podgljivlju i Hrupjela-Klis”, dok je ugovor “Rehabilitacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda” u fazi realizacije.

U drugoj polovini ove godine počeli su građevinski radovi na izgradnji preostalih objekata HE Davar. Nastavljena je i realizacija projekata navodnjavanja.

U Trebinju je krajem augusta 2019. godine ozvaničen početak izgradnje nove zgrade trebinjske Gimnazije, u vrijednosti od oko 20 miliona KM.

Od ostalih infrastrukturnih projekata izdvajamo aktivnosti na uređenju Kastela te izgradnju obilaznice do tunela u Policama.

Grad Trebinje je i u 2019. godini nastavio sa praksom dodjele stipendija učenicima i studentima. Također, uvedene su i stipendije za studente deficitarnih zanimanja koje iznose 200 KM mjesečno. Omogućena je i besplatna škola engleskog jezika za učenike, a Grad Trebinje objavio je i novi javni poziv učenicima srednjih škola sa područja grada radi pohađanja besplatnog četvoromjesečnog kursa engleskog jezika čije finansiranje će snositi Grad Trebinje.

Grad Trebinje je u 2019. godinu podržao nekoliko projekata iz oblasti kulture od kojih izdvajamo “Projekat Dijalog za budućnost”, festivale klasične muzike, smotre folklora i sl.

Kada je upitanju unaprijeđenje rada gradske uprave u protekloj godini afirmisana je i web platforma e-uprava kao “uslužni servis Grada Trebinja” putem kojeg građaani mogu provjeriti da li su upisani u matične knjige rođenih, vjenčanih, umrlih i u knjigu državljana, postaviti pitanje administraciji, ili preuzeti elektronske formulare Grada Trebinja.

Pokrenuta je inicijativa za izgradnju biciklističke staze duge 15 kilometara. Tokom 2019. godine realizovan je i projekat “Povratak prirodi“, koji provodi Sportsko društvo “Leotar“ pod pokroviteljstvom grada Trebinja.

Kada su upitanju socijalna davanja, Gradska Uprava je i tokom 2019. godine redovno raspisivala javne pozive za dodjelu sredstava ugroženim kategorijama stanovništva. Uvedene su novčane naknade za demobilisane borce, zatim bračne parove koji prvi put stupaju u brak i stariji su od 38 godina, a koja iznosi 650 KM mesečno i isplaćuje se za period od 18 meseci.

Kada je upitanju trenutni status predizbornih obećanja, za mandatni period 2016 – 2020 u Gradu Trebinje, situacija je sljedeća: od ukupno 77 obećanja do sada je ispunjeno njih 18, započeto 31, u progresu 13, zaustavljena je realizacija 3 obećanja, a 10 obećanja ranije je dobilo ocjenu neutemeljeno. Dva obećanja i dalje imaju status nije započeto, a u pitanju su obećanja koja se odnose na obezbjeđenje gradskog arhitekte i izrade studije izvodljivosti za formiranje odjeljenja Poljoprivrednog fakulteta.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!