Glasanje u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH demantovalo tvrdnje Heleza

Potpredsjednik SDP-a BiH, Zukan Helez u jednom od svojih intervjua izrazio je uvjerenje da “Bh. blok sa drugim strankama ima većinu od 52 poslanika u Predstavničkom domu FBiH”, te da će to biti i demonstrirano prilikom usvajanja Budžeta Federacije BiH.

Na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 27.11.2018. godine većina od 52 zastupnika, koju su između ostalih činile i stranke tzv. “Bh. bloka” (SDP BiH, DF i Naša stranka) za predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela izglasala je zastupnika SDP-a BiH, Elvira Karajbića.

Nakon što je Karajbić u svojstvu novoizabranog predsjedavajućeg konstatovao “da zbog toga što u stručne službe nisu zaprimljeni prijedlozi za izbor dvojice potpredsjedavajućih Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nema uslova za nastavak sjednice”,sjednica je prekinuta, te je njen nastavak zakazan za 09.01.2019. godine.

U međuvremenu, potpredsjednik SDP-a BiH, Zukan Helez u jednom od svojih intervjua izrazio je uvjerenje da “Bh. blok sa drugim strankama ima većinu od 52 poslanika u Predstavničkom domu FBiH”, te da će to biti i demonstrirano prilikom usvajanja Budžeta Federacije BiH:

Bh. blok će imati većinu u oba doma federalnog Parlamenta, prilikom formiranja. Ne znam ko bi drugi mogao formirati vlast na nivou FBiH, osim Bh. bloka. Nijedan zakon ne bi mogao imati prohodnost, niti bi se mogla formirati izvršna vlast bez Bh. bloka i stranaka okupljenih oko njega. Na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma biće potvrđena ta većina prilikom usvajanja budžeta.

Zukan Helez, 08.01.2019.

Međutim, na nastavku konstituirajuće sjednice, već prilikom glasanja za dopredsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, ispostavilo se da većina od 52 zastupnika koja je demonstrirana prilikom izbora Karajbića, više ne postoji.

Tako su kandidatkinje za pomenute pozicije iz stranaka koje su prethodno činile tu većinu, Sabina Ćudić (Naša stranka) i Mara Đukić (Demokratska fronta) dobile 42, odnosno 33 glasa “za” od ukupno 98 zastupnika, što nije bilo dovoljno za njihov izbor.

Kao što je i najavljeno, odmah nakon završetka konstituirajuće, otpočela je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na čijem se dnevnom redu našao i Budžet Federacije BiH za 2019. godinu.

Već samo glasanje o tome da li će se o prijedlogu Budžeta odlučivati po hitnom postupku, što je bio prijedlog Vlade FBiH, iskristalisalo je, ispostavit će se, novu većinu. Tako je “hitnu proceduru podržalo 55 poslanika, i to iz SDA, SBB-a, Koalicije predvođene HDZ-om BiH, PDA, A SDA, kao i jedan poslanik iz Nezavisnog bloka”, dok su “protiv” bili zastupnici “SDP-a BiH, DF-GS, Naše stranke, te jedan poslanik Nezavisnog bloka.

Ista većina koju su činili zastupnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, A- SDA, PDA, kao i jedan zastupnik NB-a usvojila je i Budžet Federacije BiH glasovima 57 zastupnika, dok su četiri bila suzdržana, a 25 ih je bilo protiv.

Obzirom da se prilikom glasanja za dopredsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i usvajanja Bužeta FBiH za 2019. godinu na posljednjim sjednicama ispostavilo da “BH blok” nema većinu od 52 zastupnika, tvrdnju Zukana Heleza da će ta većina biti potvrđena Istinomjer ocjenjuje kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

Hoće li “šestorka” imati zajedničke kandidate za načelnike 2020. godine?

U kontekstu, kako je rekao, priprema za naredne lokalne izbore, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i...

Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...


Započela izgradnja dječijeg igrališta u Aleji ambasadora

Na Darivi, u Aleji ambasadora započela je izgradnja velikog dječijeg igrališta simboličnog naziva “Park mira” čiju je izgradnju Općina Stari Grad najavila krajem prošle godine. Ovaj projekat...