Glasanje u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH demantovalo tvrdnje Heleza

Potpredsjednik SDP-a BiH, Zukan Helez u jednom od svojih intervjua izrazio je uvjerenje da “Bh. blok sa drugim strankama ima većinu od 52 poslanika u Predstavničkom domu FBiH”, te da će to biti i demonstrirano prilikom usvajanja Budžeta Federacije BiH.

Na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 27.11.2018. godine većina od 52 zastupnika, koju su između ostalih činile i stranke tzv. “Bh. bloka” (SDP BiH, DF i Naša stranka) za predsjedavajućeg ovog zakonodavnog tijela izglasala je zastupnika SDP-a BiH, Elvira Karajbića.

Nakon što je Karajbić u svojstvu novoizabranog predsjedavajućeg konstatovao “da zbog toga što u stručne službe nisu zaprimljeni prijedlozi za izbor dvojice potpredsjedavajućih Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nema uslova za nastavak sjednice”,sjednica je prekinuta, te je njen nastavak zakazan za 09.01.2019. godine.

U međuvremenu, potpredsjednik SDP-a BiH, Zukan Helez u jednom od svojih intervjua izrazio je uvjerenje da “Bh. blok sa drugim strankama ima većinu od 52 poslanika u Predstavničkom domu FBiH”, te da će to biti i demonstrirano prilikom usvajanja Budžeta Federacije BiH:

Bh. blok će imati većinu u oba doma federalnog Parlamenta, prilikom formiranja. Ne znam ko bi drugi mogao formirati vlast na nivou FBiH, osim Bh. bloka. Nijedan zakon ne bi mogao imati prohodnost, niti bi se mogla formirati izvršna vlast bez Bh. bloka i stranaka okupljenih oko njega. Na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma biće potvrđena ta većina prilikom usvajanja budžeta.

Zukan Helez, 08.01.2019.

Međutim, na nastavku konsistuirajuće sjednice, već prilikom glasanja za dopredsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, ispostavilo se da većina od 52 zastupnika koja je demonstrirana prilikom izbora Karajbića, više ne postoji.

Tako su kandidatkinje za pomenute pozicije iz stranaka koje su prethodno činile tu većinu, Sabina Ćudić (Naša stranka) i Mara Đukić (Demokratska fronta) dobile 42, odnosno 33 glasa “za” od ukupno 98 zastupnika, što nije bilo dovoljno za njihov izbor.

Kao što je i najavljeno, odmah nakon završetka konstituirajuće, otpočela je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na čijem se dnevnom redu našao i Budžet Federacije BiH za 2019. godinu.

Već samo glasanje o tome da li će se o prijedlogu Budžeta odlučivati po hitnom postupku, što je bio prijedlog Vlade FBiH, iskristalisalo je, ispostavit će se, novu većinu. Tako je “hitnu proceduru podržalo 55 poslanika, i to iz SDA, SBB-a, Koalicije predvođene HDZ-om BiH, PDA, A SDA, kao i jedan poslanik iz Nezavisnog bloka”, dok su “protiv” bili zastupnici “SDP-a BiH, DF-GS, Naše stranke, te jedan poslanik Nezavisnog bloka.

Ista većina koju su činili zastupnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, A- SDA, PDA, kao i jedan zastupnik NB-a usvojila je i Budžet Federacije BiH glasovima 57 zastupnika, dok su četiri bila suzdržana, a 25 ih je bilo protiv.

Obzirom da se prilikom glasanja za dopredsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i usvajanja Bužeta FBiH za 2019. godinu na posljednjim sjednicama ispostavilo da “BH blok” nema većinu od 52 zastupnika, tvrdnju Zukana Heleza da će ta većina biti potvrđena Istinomjer ocjenjuje kao neistinitu.

(Istinomjer.ba)

 

Koridor Vc: Kasne radovi na Zeničkoj obilaznici

Izgradnja Zeničke zaobilaznice u sklopu Koridora Vc započela je još 2014. godine, a zbog “složenih geoloških uslova”...

Umjesto 150 000 KM, budžetska sredstva za podsticaj i razvoj pozorišta u Bijeljini 30 puta manja

Početkom oktobra 2018. godine u Bijeljini je registrovano Gradsko pozorište „Semberija“, a tom prilikom gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić je najavio da se u gradskom budžetu za sljedeću godinu...


Brisel i dalje čeka odgovore na dodatna pitanja

Izetbegović je izjavio da je “pripremanje odgovora na dodatna pitanja u završnoj fazi i da će i taj posao biti završen do sredine januara”. Na novogodišnjoj press konferenciji Stranke...