Ispunjeno

Fond propao, penzije redovne

zoran tegeltijaAktuelni Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je, gostujući u Dnevniku 2 Radio televizije Republike Srpske 30. juna 2015. godine, izjavio da isplata penzija i plata u Republici Srpskoj neće doći u pitanje, bez obzira što do kraja godine neće biti sredstava MMF-a.

“Republika Srpska redovno je do sada servisirala svoje obaveze prema budžetskim korisnicima, a to će nastaviti i u drugoj polovini godine. Ako ne dođu sredstva MMF-a tražiće se drugi način finansiranja, a isplata plata i penzija neće biti ugrožena”, rekao je Tegeltija.

Sa platama budžetskih korisnika zaista nije bilo nikakvih problema tokom 2015. godine, ali je situacija u vezi sa isplatom penzija bila značajno drugačija.

Još u trenutku kada je Tegeltija dao ovu izjavu, isplata penzija u Republici Srpskoj je značajno kasnila, što je potvrdio i Mladen Mijić, direktor Fonda PIO RS:

“Dakle, ako je neko primio penziju 15. u mjesecu, nastojimo da je opet dobije tog datuma. Mi smo penzije obradili i isplata će početi 10. jula, kao i svakog mjeseca do sada”, kazao je Mijić.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, tom prilikom je izrazio bojazan da će penzije kasniti sve više:

“Pratim prihode i zato mislim da će biti još većeg kašnjenja. Što se tiče Fonda PIO RS, oni rade svoj posao, a to nije traženje novca. Sve je do Vlade RS”, rekao je Rakulj.

Isplata penzija u Republici Srpskoj je tokom 2014. i 2015. godine počinjala svakog 10. u mjesecu, ali ukoliko se pogleda, recimo, januar 2013. godine, vidi se da je isplata penzija počinjala čak šest dana ranije, dok se u kasnijim mjesecima obično okončavala do 10. u mjesecu, tj. svi penzioneri bi do 10. u mjesecu već dobili svoje penzije.

Jasno je, dakle, da je tokom 2015. godine itekako bilo problema sa isplatom penzija. Međutim, ono što je definitivno pokazalo da je isplata penzija dovedena u pitanje je inicijativa Vlade RS da se Fond PIO uvede u trezorsko poslovanje. Naime, na 8. posebnoj sjednici Vlade Republike Srpske (20.11.2015.), a zatim i u Narodnoj skupštini Republike Srpske početkom decembra 2015. godine, usvojen je set zakona koji su omogućili da Fond PIO RS pređe na trezorsko poslovanje. U paketu je tada usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trezoru i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske.

U obrazloženju izmjena i dopuna zakona, navedeno je da je Fond PIO RS, zbog neuplaćivanja doprinosa, na kraju prošle godine imao “negativan finansijski rezultat u iznosu od 46.131.526 KM”, te je bio prinuđen da se dugoročno kreditno zadužuje kod poslovnih banaka:

Osnovni cilj uvođenja Fonda PIO RS u sistem trezorskog poslovanja je da se nedostajuća sredstva za isplatu penzija u toku godine obezbijede iz budžetskih sredstava Republike, čime bi se izbjeglo kontinuirano kreditno zaduživanje Fonda PIO RS i postigla dodatna sigurnost u obezbjeđenju sredstava za isplatu penzija.

Isplata penzija usvajanjem ovih izmjena više ne bi trebala dolaziti u pitanje, a u januaru 2016. godine je počela 8. januara, što je dva dana prije u odnosu na prethodne mjesece.

Iako je prelazak Fonda PIO na trezorsko poslovanje jasan pokazatelj propasti ovog fonda, Tegeltija je ispunio svoje obećanje da će, ukoliko bude bilo potrebno, pronaći druge izvore finansiranja za plate i penzije.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!