Neistina

Penzije u Republici Srpskoj sve više kasne

penzioneriBudžetske rupe u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i u Republici Srpskoj su ogromne, a budući da je sve izvjesnije da nove tranše MMF-a neće biti, postavlja se pitanje da li će država i entiteti moći da ispunjavaju svoje obaveze, prije svega u smislu isplaćivanja plata i penzija.

Stanje sa isplaćivanjem penzija u Republici Srpskoj iz mjeseca u mjesec je sve gore, a pojedine prognoze govore kako Republika Srpska novca za socijalna davanja ima do septembra 2015. godine, te da će poslije nastati haos, ukoliko se ne desi neki novi priliv novca u budžet.

Govoreći o isplati penzija u julu mjesecu, Mladen Mijić, direktor Fonda PIO RS je rekao sljedeće:

“Dakle, ako je neko primio penziju 15. u mjesecu, nastojimo da je opet dobije tog datuma. Mi smo penzije obradili i isplata će početi 10. jula, kao i svakog mjeseca do sada”.

Sa druge strane, Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, plaši se da će, kako sumnja, kašnjenje u isplati penzija tokom ovog mjeseca biti još veće.

“Pratim prihode i zato mislim da će biti još većeg kašnjenja. Što se tiče Fonda PIO RS, oni rade svoj posao, a to nije traženje novca. Sve je do Vlade RS”, tvrdi lider penzionera.

Istinomjer je provjerio navode Mladena Mijića da se penzije počinju isplaćivati svakog 10. u mjesecu.

Isplata penzija u Republici Srpskoj je tokom 2014. i 2015. godine zaista počinjala svakog 10. u mjesecu, ali ukoliko se pogleda, recimo januar 2013. godine, vidi se da je isplata penzija počinjala čak šest dana ranije, dok se i u kasnijim mjesecima obično okončavala do 10. u mjesecu, tj. svi penzioneri bi do 10. u mjesecu već dobili svoje penzije.

Iako Mijiću ovakva kašnjenja možda i ne znače previše, sasvim sigurno je da penzioneri osjećaju i svaki dan kašnjenja penzija. Pored toga, jasno je i da Mijić u svojoj izjavi nije iznio pravo stanje stvari, te dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!