Penzije u Republici Srpskoj sve više kasne

penzioneriBudžetske rupe u cijeloj Bosni i Hercegovini, pa tako i u Republici Srpskoj su ogromne, a budući da je sve izvjesnije da nove tranše MMF-a neće biti, postavlja se pitanje da li će država i entiteti moći da ispunjavaju svoje obaveze, prije svega u smislu isplaćivanja plata i penzija.

Stanje sa isplaćivanjem penzija u Republici Srpskoj iz mjeseca u mjesec je sve gore, a pojedine prognoze govore kako Republika Srpska novca za socijalna davanja ima do septembra 2015. godine, te da će poslije nastati haos, ukoliko se ne desi neki novi priliv novca u budžet.

Govoreći o isplati penzija u julu mjesecu, Mladen Mijić, direktor Fonda PIO RS je rekao sljedeće:

“Dakle, ako je neko primio penziju 15. u mjesecu, nastojimo da je opet dobije tog datuma. Mi smo penzije obradili i isplata će početi 10. jula, kao i svakog mjeseca do sada”.

Sa druge strane, Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, plaši se da će, kako sumnja, kašnjenje u isplati penzija tokom ovog mjeseca biti još veće.

“Pratim prihode i zato mislim da će biti još većeg kašnjenja. Što se tiče Fonda PIO RS, oni rade svoj posao, a to nije traženje novca. Sve je do Vlade RS”, tvrdi lider penzionera.

Istinomjer je provjerio navode Mladena Mijića da se penzije počinju isplaćivati svakog 10. u mjesecu.

Isplata penzija u Republici Srpskoj je tokom 2014. i 2015. godine zaista počinjala svakog 10. u mjesecu, ali ukoliko se pogleda, recimo januar 2013. godine, vidi se da je isplata penzija počinjala čak šest dana ranije, dok se i u kasnijim mjesecima obično okončavala do 10. u mjesecu, tj. svi penzioneri bi do 10. u mjesecu već dobili svoje penzije.

Iako Mijiću ovakva kašnjenja možda i ne znače previše, sasvim sigurno je da penzioneri osjećaju i svaki dan kašnjenja penzija. Pored toga, jasno je i da Mijić u svojoj izjavi nije iznio pravo stanje stvari, te dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Da li će biti pokrenuta tužba protiv Hrvatske zbog svojatanja bh. imovine iz bivše SFRJ?

Nakon što je 12.12.2018. godine održana prva sjednica Predsjedništva BiH, u novom sastavu, donesen je, između ostalog,...

Zenička zaobilaznica: Blokada ili alternativno rješenje?

Proteklih dana svjedočili smo negodovanjima, kako lokalnog stanovništva, tako i gradonačelnika Zenice, Fuada Kasumovića, zbog izgradnje Zeničke zaobilaznice i preusmjeravanja saobraćaja kroz grad...


Predsjedništvo BiH u zajedničkoj izjavi pozvalo EU na nastavak podrške

U skladu sa Dodikovom najavom, već na prvoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 12.12.2018. godine, usaglašena je i potpisana zajednička izjava u vezi sa evropskim integracijama naše...