Neispunjeno

Dragan Stevanović ostaje u Gradskom vijeću Sarajeva

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja je započela 24. marta, vijećnici su preuzeli mandate, ali tada nisu izabrani predsjedavajući Gradskog vijeća i njegovi zamjenici, kao ni gradonačelnik i dogradonačelnici. Sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Bogić Bogićević bio je kandidat stranaka okupljenih u već bivšu Četvorku (SDPBiH, Narod i pravda, Naša stranka i NES). Iste večeri, Bogićević je obavijestio javnost da odustaje od kandidature za gradonačelnika.

Foto Grad Sarajevo

Dan kasnije, vijećnik SDP-a BiH u sarajevskoj Općini Centar Dragan Stevanović na društvenim mrežama dao je svoj stav o dešavanjima na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća i izboru rukovodstva Grada, najavljujući da će napustiti Vijeće, obrazlažući svoju odluku na sljedeći način:

Napustio sam ugodnu hladovinu Doma naroda PFBiH i dobru platu po cijenu ličnih finansijskih gubitaka da ovom Gradu obezbijedimo dostojanstvenog, bez ijedne moralne mrlje, Gradonačelnika kakvog i zaslužuje svojom slobodarskim tradicijom. Ako ovu bitku ne dobijemo, nije mi mjesto u GV (po cijenu daljih finansijskih gubitaka) jer bi me bilo sramota valjati se u blatu naredne četiri godine sa ovakvim gradskim vijećnicima. Naš narod kaže s kim si takav si.

Dragan Stevanović, 25. 3. 2021.

Dan nakon Stevanovićeve objave, 26. marta, nastavljena je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajevo, na kojoj je Stevanović izabran na poziciju dopredsjedavajućeg Vijeća, zajedno sa Mirelom Džehverović, dok je kao predsjedavajući izabran Jasmin Ademović. Iste večeri, Stevanović se ponovo oglasio na društvenim mrežama i prokomentarisao dešavanja na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća.

Koje prljavštine izlaze na vidjelo,sramota me je što iz najbolje želje da Grad dobije moralnog i ljudskog gradonačelnika, uopšte uđoh u ovo kolo. Princip, data riječ i iskrenost su davno zaboravljeni u političkom žargonu, samo jajare plivaju u mulju.

Dragan Stevanović, 26. 3. 2021.

Bogić Bogićević jednoglasno je izabran i nakon svog neopozivog povlačenja kandidature za gradonačelnika Sarajeva. Ipak, on je odlučio da gradonačelničku poziciju ne prihvati.

Prije dva dana javno i neopozivo povukao sam svoju kandidaturu i o tome obavijestio i predlagača i javnost. Neopozivo povlačenje znači konačnu odluku, o kojoj se dalje ne može razgovarati. Nisam, dakle, pristao da ostanem kandidat, pa, prema tome, nisam ni mogao biti izabran. Jako je nekorektno što ni jednom riječju niko na današnjoj sjednici nije ni pomenuo moje neopozivo povlačenje kandidature.

Bogić Bogićević, 26. 3. 2021.

Potom je Abdulah Skaka, aktuelni gradonačelnik Sarajeva, gostujući u programu Face televizije 27. marta, odgovarajući na pitanje Senada Hadžifejzovića o Draganu Stevanoviću, postavio sljedeće pitanje:

Je li podnio ostavku?

Abdulah Skaka, 27. 3. 2021.

Nakon gostovanja Skake, Stevanović se ponovo oglasio na Facebooku i dao odgovor na Skakino pitanje.

Gospodinu Skaki

Ostavku na mjestu zamjenika predsjedavajućeg ću podnijeti onog momenta kada obezbjedim da on i takvi kao on nikada više ne uđu u gradsku vijećnicu. Obećavam i držim riječ.

Dragan Stevanović, 27. 3. 2021.

U narednoj objavi na Facebooku, Stevanović je detaljnije objasnio zbog čega neće podnijeti ostavku na mjesto dopredsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Odem li iz GV sada, SDA ima većinu i u klubu Srba a vjerovatno i u GV ( na moje mjesto iz reda Srba dolazi kandidat SDA koji nije osvojio mandat) a time se otvara put u vječnicu Skaki. E ovaj put neće moći, nema više ruku za trgovinu, što nas je ostalo ne prodajemo se, zalud prekovremeni rad botova.

Dragan Stevanović, 28. 3. 2021.

 

Ovim Istinomjer obećanje Dragana Stevanovića da će, ukoliko izgube bitku za gradonačelnika, podnijeti ostavku u Gradskom vijeću, ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!