Nedosljedno

Đokić: Hitno predlaganje i još hitnije povlačenje zakona

petar-djokicMinistar Đokić rekao je da je Vlada Srpske odlučna u namjeri da ovo pitanje riješi i da ne dovede u pitanje egzistenciju pripadnika Oružanih snaga BiH iz Republike Srpske kojima prestaje rad 1. januara.

„U narednom veoma kratkom vremenskom periodu razmotrićemo nekoliko pravnih opcija da bude riješen ovaj problem.“

(Capital.ba, 01.11.2012.)

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih osoba.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić obrazložio je ranije da se zakon odnosi na podoficire koji su napunili 50 godina i oficire od 55 godina starosti, a kojima prestaje rad u Oružanim snagama BiH i mora im se regulirati status u Fondu PIORS-a.

(Fena, 25.01.2013.)

Resorni ministar Petar Đokić potvrdio je da je prijedlog zakona, koji je utvrđen prošle sedmice, povučen s dnevnog reda. (…) Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić nije objasnio zašto je ovaj zakon povučen s današnje sjednice, ponovivši stav da će status ovih oficira komponente iz RS-a biti razmatran.

(Fena, 29.03.2013.)

Komentar:

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić najavio je još početkom novembra 2012. godine u dogovoru sa Ministarstvom odbrane BiH kako će Vlada RS u najkraćem roku riješiti problem 46 pripadnika OS BiH iz RS kojima je služba prestala sa početkom 2013. godine.

No, samo nekoliko dana pošto je utvrdila Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih osoba i najavila njegovo usvajanje u hitnoj proceduri, Vlada RS i ministar Đokić su ovaj zakon povukli iz parlamentarne procedure i to bez ikakvog obrazloženja.

Prethodno je, krajem decembra, Vlada RS preuzela obavezu da će hitno inicirati donošenje posebnog zakona koji će regulirati pitanje ostvarivanja prava na penziju 46 oficira koji su napunili 50 godina i podoficira koji su napunili 55 godina. Samo dan prije no što je Vlada utvrdila prijedlog ovog zakona, Đokić je obavio i dodatne konsultacije sa penzionisanim vojnim licima.

Pošto je Zakon iz procedure povućen bez ikakvog obrazloženja ministra koji je bio dužan i ponuditi ga, posljednji potez skidanja zakona sa dnevnog reda zasjedanja Skupštine RS ocjenjujemo kao nedosljedan.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!