Djelimično ispunjeno

Do polovine marta stigao jedan broj doniranih vakcina

Bakir Izetbegović u intervjuu za magazin Mreža Federalne televizije (FTV) početkom marta, između ostalog, govorio je i o vakcinama protiv novog koronavirusa.

Foto: FTV

Za izborni zakon nisam uvjeren da će ga dobiti, mada se trudimo jel, a za vakcinu mislim da će ona konačno doći u prvoj polovini marta.

FTV, 2. 3. 2021.

Istinomjer je u više navrata pisao o neispunjenim obećanjima u vezi sa dolaskom vakcina protiv COVID-19 u BiH, putem nekoliko mehanizama.

Prema informacijama iz Vijeća ministara BiH, vakcine putem COVAX mehanizma trebale bi stići 23. marta, kao i vakcine Sputnik V koje bi trebale biti nabavljene u FBiH, nakon što je Vlada FBiH putem ad hock komisije odabrala kompaniju Medimpex da, uz direktnu pogodbu sa proizvođačem, nabavi ovu vakcinu.

Krajem februara ove godine, nakon održane sjednice Vijeća ministara BiH medijima se, između ostalih, obratila i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, koja je najavila skoru isporuku 100 hiljada vakcina protiv novog koronavirusa, u okviru IPA fondova.

Međutim, kako je Istinomjer ranije pisao, iz Ambsade Austrije u BiH za naš portal kazali su da nemaju informaciju kada će i koliko vakcina iz IPA fondova doći u BiH.

Sa druge strane 1. marta u Republiku Srpsku stiglo je 20.000 doza ruske vakcine Sputnik V, koje je nabavila Vlada ovog entiteta, nakon što je početkom februara ove godine na sarajevski aerodrom pristiglo prvih 2.000 doza iste vakcine.

Početkom marta, Srbija je donirala i 10 hiljada AstraZeneca vakcina za FBiH, a delegaciju koja je izvršila primopredaju vakcine protiv novog koronavirusa predvodio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Nekoliko dana kasnije u službenu posjetu BiH došao je predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je najavio da će ova država donirati 4.800 AstraZeneca vakcina BiH.

Na sarajevski aerodrom 12. marta je stigao i drugi kontingent od pet hiljada doniranih AstraZeneca vakcina iz Srbije.

Kako se vidi iz svega navedenog, u BiH su u prvoj polovini marta stigle određene količine doza vakcina protiv COVID-19 koje su donirane iz Republike Srbije, kao i 20.000 doza nabavljenih od strane Vlade RS-a, dok se i dalje čeka na dolazak vakcina kroz COVAX mehanizam, IPA fondove, ali i na one naručene direktno od proizvođača.

Stoga će Istinomjer obećanje Bakira Izetbegovića, da će vakcine u BiH stići u prvoj polovini marta, ocijeniti kao djelimično ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!