Neispunjeno

Direktor OSA BiH nije smijenjen u prvoj sedmici mandata novog Vijeća ministara BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP), nedugo prije imenovanja na ovu poziciju, saopćio je da će smjena direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) biti jedan od prvih poduhvata novog Vijeća ministara BiH.

Izvor: FENA

Naime, Konaković je za Face TV 13.1.2023. godine rekao da će već prvog dana ili prve sedmice mandata novog Vijeća ministara BiH biti smijenjen generalni direktor OSA BiH Osman Mehmedagić:

Nije poenta što ćemo samo promijeniti sastav Vijeća ministara, dakle, prvi dan ili prve sedmice rada Vijeća ministara mijenja se čelnik institucije koja je glavni alat za pritisak na vas i na nas, na novinare, na medije, na političare, dakle, direktor OSA-e.

Elmedin Konaković, 13.11.2022.

Novi saziv Vijeća ministara BiH imenovan je 25. januara, a njegova prva sjednica održana je 2. februara 2023. godine. Na ovoj sjednici, suprotno Konakovićevoj najavi, nije se razmatralo pitanje rukovodstva OSA BiH.

U izjavi za medije nakon sjednice Konaković je govorio o novim rokovima za smjenu aktuelnog i imenovanje novog čelnika OSA BiH.

Kad je riječ o OSA-i, to nikakva više nije tajna, tu je zapravo pitanje procedure potpuno jasno, jednostavno, najbrže će se desiti zato što tako zakon nalaže. Očekujem da ćemo na narednoj sjednici razriješiti direktora Osmana Mehmedagića, imenovati novog direktora i njegovog zamjenika.

Elmedin Konaković, 2.2.2023.

Uprkos najavi da će na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, koje se prema Zakonu o Vijeću ministara BiH održavaju najmanje jednom sedmično, biti imenovan novi direktor OSA BiH, Konaković je istog dana rekao da kandidat za ovu funkciju još uvijek nije usaglašen.

Prema članu 25. Zakona o OSA BiH, generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora ove institucije imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara BiH na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama s članovima Predsjedništva BiH, Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

Kako nalaže isti član ovog zakona, imenovanje generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora vrši se “na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona, a ne na osnovu političke pripadnosti”, te traženo iskustvo “ne može biti isključivo stečeno na pozicijama do kojih se dolazi političkim imenovanjem”.

Proceduru imenovanja rukovodstva OSA BiH dodatno usporava i činjenica da predsjedavajući Vijeća ministara BiH, prema članu 10. Zakona o OSA BiH, osigurava da se prije imenovanja izvrši sigurnosna provjera generalnog direktora, zamjenika generalnog direktora i glavnog inspektora OSA BiH.

Shodno navedenom, obećanje Elmedina Konakovića da će aktuelni direktor OSA BiH biti smijenjen “prvog dana ili prve sedmice” mandata Vijeća ministara BiH Istinomjer ocjenjuje neispunjenim te ćemo pratiti da li će do izbora novog rukovodstva OSA BiH doći na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, kako je Konaković kasnije najavio.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!