Dosljedno

DF traži pooštravanje kazni za negiranje genocida

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Zlatko Miletić uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog dopuna Krivičnog zakona BiH kojim je predviđeno pooštravanje kazni za poricanje ili opravdavanje genocida, kao i za imenovanje javnih objekata po osobama koje su pravomoćno osuđene za ratne zločine, genocid ili zločin protiv čovječnosti.

Predložene dopune Krivičnog zakona BiH tako predviđaju kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina za “lica koja djelo javnog izazivanja ili raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje učine javnim poricanjem ili opravdanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom”. Iste sankcije predviđene su i za osobe koje donesu odluku “o dodjeli priznanja, nagrada i privilegija presuđenim ratnim zločincima ili o imenovanju javnih objekata – ulica, trgova, parkova, mostova, institucija, ustanova, naselja i naseljenih mjesta po presuđenim ratnim zločincima osuđenih pravosnažnim odlukama”.

Trenutne predviđene zakonske odredbe Krivičnog zakona BiH koje se bave ovim pitanjem nisu dovoljno konkretne i ne poznaju negiranje genocida i ratnih zločina ili donošenje odluka kojima se javnim objektima pridaju imena presuđenih ratnih zločinaca kao krivično djelo i za takva djela nisu propisane sankcije, te je zbog svega toga potrebno dopuniti zakonodavni i pravni okvir za zaštitu žrtava genocida, ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti bez obzira na vjersku, nacionalnu ili rasnu pripadnost.

Saopćenje DF-a, 20.06.2019.

Podsjećamo, Demokratska fronta je i ranije osuđivala veličanje genocida i ratnih zločinaca, pa je tako u maju 2019. godine izdala saopćenje u kojem “pozdravlja i u potpunosti smatra opravdavnom aktivnost izvjestioca Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Prede koji je Evropskoj komisiji dostavio upit a koji se odnosi na entitet RS u vezi sa nastavkom negiranja genocida u Srebrenici i nastavkom institucionalnog veličanja genocida”.

U maju 2019. godine je i član Predsjedništva BiH, Željko Komšić iskazao podršku održavanju međunarodne konferencije “Stop negiranju genocida i holokausta”, a Klub DF – GS inicirao je održavanje vanredne sjednice u Parlamentu FBiH na kojoj je usvojena Rezolucijakroz koju se osuđuje negiranje holokausta, genocida i drugih zločina”.

U okviru dvodnevnog zasjedanja Parlamenta usvojena je i Rezolucija u svjetlu presuda Međunarodnog suda za ratne zločine koja u svojoj sadržini ima odrednice Rezolucije Evropskog parlamenta i kroz koju se osuđuje negiranje holokausta, genocida i drugih zločina kao i poziva državni Parlament na usvajanje Zakona o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida i ratnih zločina kao i slavljenja zločina i zločinaca.

Saopćenje DF-a, 14.05.2019.

S obzirom na pomenute konkretne aktivnosti koje su do sada poduzete, Istinomjer će Demokratskoj fronti za stav po pitanju zabrane negiranja genocida i davanja imena javnim objektima po pravomoćno osuđenim ratnim zločincima dati ocjenu dosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!